babeczki bananowe z markizami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gotowanie z dziećmi to super sprawa i super zabawa! I dwa razy więcej sprzątania, ale to się wytnie:) Moje dzieciaki chętnie rządzą ze mną w kuchni i za każdym razem uczą się czegoś nowego.
Tym razem na cel poszły babeczki bananowe z markizami i lukrem. Upiekłyśmy je Z Emilką i Alą specjalnie na babski wieczór. Nie były to typowe puszyste muffinki a bardziej zbite, ciężkie i słodkie ale taki urok bananowych wypieków. I tak były pyszne.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 banany
    180 g mąki
    2 jajka
    100 g cukru
    100 g masła
    120 ml mleka
    14 ciasteczek Markizy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    szczypta cynamonu
    szczypta soli
    lukier+ posypki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki bananowe z markizami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ala układa ciasteczka w foremce 1. Przygotować foremki do pieczenia muffinek (papierowe lub silikonowe). Na dnie każdej położyć po jednym ciasteczku.
  • krok 2 2. Masło roztopić i wystudzić. Banany obrać, zblendować na mus.
  • Krok 3 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiać.
  • krok 4 4. W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre: banany, jajka, mleko, masło. W osobnej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę z dodatkami i cukier.
  • krok 5 5. Składniki suche i mikre wymieszać razem za pomocą trzepaczki, nie miksować.
  • krok 6 6. Do foremek nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Wystudzić.
  • krok 6 7. Wystudzone babeczki udekorować lukrem i posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować