Wielkanocny sernik z polewą z chałwy

4.47 (203 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny i lekki jak puch sernik pod polewą z chałwy to moja propozycja na Wielkanocny wypiek. Wyraźna w smaku polewa zupełnie odmieniła smak klasycznego sernika. Był przepyszny.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm

    Składniki:



    paczka herbatników maślanych
    1 kg twarogu półtłustego
    5 jajek
    500 ml śmietanki kremówki
    1 szklanka cukru
    2 opakowania budyniu waniliowego
    na polewę:



    10 dag masła
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki mleka
    1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Wielkanocny sernik z polewą z chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić dwukrotnie maszynką lub blenderem.



    Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie rozłożyć herbatniki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser i budynie. Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z masą serową. Wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Piec w 170*C około godziny. Wystudzić.



    Polewa: Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odczekać aż zacznie gęstnieć. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować