Delikatny i lekki jak puch sernik pod polewą z chałwy to moja propozycja na Wielkanocny wypiek. Wyraźna w smaku polewa zupełnie odmieniła smak klasycznego sernika. Był przepyszny.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
*foremka 24*24 cm
Składniki:
paczka herbatników maślanych
1 kg twarogu półtłustego
5 jajek
500 ml śmietanki kremówki
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
na polewę:
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mleka
1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)
Wielkanocny sernik z polewą z chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić dwukrotnie maszynką lub blenderem.
Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie rozłożyć herbatniki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser i budynie. Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z masą serową. Wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Piec w 170*C około godziny. Wystudzić.
Polewa: Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odczekać aż zacznie gęstnieć. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Komentarze