malinowy król

4.4 (171 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jeśli połowa ciasta jest zjedzona zanim zdąży porządnie stężeć to już wiem, że będzie pyszne.
I tym razem się nie pomyliłam, bo połączenie miodowego ciasta, budyniu i malin okazało się strzałem w dziesiątkę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    350 g mąki
    1 jajko
    150 g masła
    3 łyżki miodu
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka sody rozrobiona w 4 łyżkach mleka
    na krem budyniowy:
    750 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    łyżka mąki pszennej
    150 g masła
    4 łyżki cukru
    na masę malinową:
    300 ml jogurtu naturalnego
    2 opakowania galaretki malinowej
    200 g malin (świeżych lub mrożonych)
Wystaw ocenę:

4.4 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Malinowy król - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić.

    W szklance mleka rozrobić budynie, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować z masłem. Wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto.

    Gorącym budyniem przełożyć placki miodowe.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Wystudzić. Dodać jogurt i zmiksować na gładko. Na końcu wmieszać maliny (mrożonych nie rozmrażać).

    Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować