ciasto "irysek"

  • wyświetlono: 684 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To ciasto łączy w sobie wszystko co lubimy. Słodkie jabłka, kwaśny dżem i karmelową polewę. Zrobiłam ją na wzór popularnych kiedyś cukierków "iryski:". Pamiętacie je? były z sezamem i z makiem, ja uwielbiałam te drugie. Do dziś mam do nich sentyment, dlatego chętnie przypomniałam sobie ten smak.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

*foremka 24*24 cm

Składniki:

na biszkopt:

6 jajek
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:

słoik (ok.800g) prażonych jabłek
2 galaretki cytrynowe
na masę iryskową:

350 ml śmietanki kremówki
200 ml mleka
200 g cukru
50 g masła
2-3 łyżki suchego maku
3 łyżeczki żelatyny
odrobina wrzątku
dodatkowo:

16 okrągłych biszkoptów
3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
1/2 szklanki mleka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

ciasto "irysek"

  • 1. Najpierw przygotować masę iryskową: mleko, cukier i masło umieścić w rondelku i na małym ogniu, co chwilę mieszając gotować około godziny do momentu aż masa zacznie robić się jasnobrązowa. Pod koniec dodać mak. Wystudzić. Jeżeli zgęstnieje to nic, tak ma być.
  • 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
  • 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

Porady

Uwaga: żeby przyspieszyć sobie przygotowanie ciasta polewę iryskową można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt również.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptjabłkaurodzinybiszkoptymakjabłecznikdżemkajmakimieninyciasto przekładanez dżememprzepis_miesiąca1000ciasto z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

Dodane przez: akrobatka22

ciasto

.

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

kapucynek

Dodane przez: klementynka

Ciasto kapucynek

Niezwykle lekkie i delikatne ciasto,...

ciasto lion

Dodane przez: pati197799

Ciasto Lion

Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne...

poduszkowiec

Dodane przez: izaa_a

ciasto poduszkowiec

poduszkowiec to wilgotne ciasto...