ciasto "irysek"

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto łączy w sobie wszystko co lubimy. Słodkie jabłka, kwaśny dżem i karmelową polewę. Zrobiłam ją na wzór popularnych kiedyś cukierków "iryski:". Pamiętacie je? były z sezamem i z makiem, ja uwielbiałam te drugie. Do dziś mam do nich sentyment, dlatego chętnie przypomniałam sobie ten smak.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm

    Składniki:

    na biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki oleju
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę jabłkową:

    słoik (ok.800g) prażonych jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    na masę iryskową:

    350 ml śmietanki kremówki
    200 ml mleka
    200 g cukru
    50 g masła
    2-3 łyżki suchego maku
    3 łyżeczki żelatyny
    odrobina wrzątku
    dodatkowo:

    16 okrągłych biszkoptów
    3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
    1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Ciasto "irysek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować masę iryskową: mleko, cukier i masło umieścić w rondelku i na małym ogniu, co chwilę mieszając gotować około godziny do momentu aż masa zacznie robić się jasnobrązowa. Pod koniec dodać mak. Wystudzić. Jeżeli zgęstnieje to nic, tak ma być.
  • 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
  • 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

Porady

Uwaga: żeby przyspieszyć sobie przygotowanie ciasta polewę iryskową można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt również.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Mak Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować