baranki do koszyczka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 2 osób
  • Średni

Prawdziwa ozdoba koszyczka i Wielkanocnego stołu. Ja swoje udekorowałam lukrem i masą cukrową ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dekoracje to wystarczy posypać cukrem pudrem.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 450 g mąki
    2 jajka
    200 g cukru pudru
    200 ml oleju
    300 ml mleka
    skórka z cytryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta wielkanocne Babki Ciastka

Baranki do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem pudrem. Żółtka utrzeć i powoli wlewać olej nadal ucierając aż powstanie gęsta masa. Połączyć ją z pianą z białek. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodać do masy jajecznej i miksować dolewając mleko. Na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na połowę i do jednej dodać kakao. Przełożyć ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec około 25 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować.

Porady

Wierzch można udekorować masą cukrową lub kolorowym lukrem. Aby baranki nie obeschły zawijam je do ozdobnej folii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować