serowe frykadelki

4.5 (144 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dla odmiany od zwykłych kotlecików mielonych zrobiłam moim dzieciakom takie serowe frykadelki. Konsystencją wyszły bardzo podobnie do nuggetsów z McDonalda. Serek jest wyraźnie wyczuwalny, przez co nie smakują jak zwykłe mielone.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
    100 g serka topionego bez dodatków
    3 kromki weka
    2-3 łyżki kaszy manny
    jajko
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Serowe frykadelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozdrobnić blenderem na papkę. Weka namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do mięsa. Dodać kaszę mannę, serek topiony, starty czosnek i przyprawić. Masa będzie dość kleista dlatego przed formowaniem kotlecików ręce trzeba zmoczyć zimną wodą. Lepić kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będą miały złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso mielone Sery Panierka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować