sernik gotowany na krakersach

4.51 (187 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedno z najbardziej ekspresowych ciast, obala mit, że sernik jest trudny. Co prawda do idealnego pieczonego sernika mu daleko ale jako ciasto na zimno niczego mu nie brakuje. Jest lekkie, słone krakersy w słodkiej masie serowej grają doskonale. Zwłaszcza, że smaku dopełnia lekko kwaśny wiśniowy wierzch. Niby takie proste a goście nachwalić się nie mogli:)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:

    2 paczki krakersów solonych
    1 kg sera na sernik z wiaderka
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    150 g masła
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    1/2 szklanki mleka
    słoiczek dżemu wiśniowego
    galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.51 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Dżemy

Sernik gotowany na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów.

    W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać cukier i ser. Gotować kilka minut cały czas mieszając. Budynie rozrobić w mleku i wlać do masy serowej, zagotować. Gorącym serem przekładać krakersy tak, żeby były ich trzy warstwy. Wystudzić.

    Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Wystudzić i wymieszać z dżemem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować