ciasto orzechowo-kokosowe z alkoholem

  • wyświetlono: 764 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Naszło mnie na ciasto w stylu weselnym: z dużą ilością masy na maśle i alkoholu. Nie żałowałam ani jednego ani drugiego i wyszedł mi pyszny, solidny przekładaniec. Ze względu na dużą ilość wódki użytej do ponczowania to ciasto raczej dla dorosłych. Nie jest przesłodzone ale to wypiek z rodzaju tych, których jeden kawałek wystarczy, żeby zaspokoić ochotę na słodycze.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

9 jajek
1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem kokosowy:
200 g drobnych wiórków kokosowych
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
250 g masła
3-4 łyżki wódki
na krem orzechowy:
1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów ziemnych (560 g)
200 g masła
dodatkowo:
szklanka słabej herbaty
1/2 szklanki wódki
2 łyżki wiórków kokosowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

ciasto orzechowo-kokosowe z alkoholem

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Po żółtkach wlać wodę i olej. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać. Z ciasta upiec trzy biszkopty (lub jeden wysoki a później przekroić na trzy części) w 180*C około 30 minut.
  • 2. Masa kokosowa: kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu kilka minut aż wiórki wciągną całe mleko. Wystudzić. Jajka wbić do metalowej miski i ustawić ją nad garnkiem z powoli gotującą się wodą. Do jajek powoli dosypywać cukier i miksować na parze aż masa będzie jasna, puszysta i gorąca. Zdjąć z nad pary i miksować dalej aż ostygnie. Masło rozetrzeć i ucierając dodawać na zmianę kokos i masę jajeczną. Na końcu dodać wódkę,
  • 3. Masa orzechowa: miękkie masło rozetrzeć. Dodawać po łyżce masy orzechowej.

    Składanie ciasta: herbatę wymieszać z wódką. Nasączyć wszystkie trzy biszkopty. Na dolny blat ciasta wyłożyć masę kokosową (trzy łyżki odłożyć), przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć masę orzechową i przykryć biszkoptem. Na wierzchu rozłożyć pozostałą masę kokosową i posypać wiórkami. Schłodzić.

Porady

Masę orzechową można przygotować samodzielnie gotując starte orzechy w mleku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptorzechykokosdla dorosłychkokosowez kokosemweselealkoholimieninyz orzechamiorzechowez alkoholemprzepis_miesiąca1000ponczowane
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0j2939p

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Trufelek orzechowo-kokosowy

Delikatne biszkopty orzechowy i...

Ciasto kokosowo-orzechowe

Dodane przez: bietka

Ciasto kokosowo-orzechowe

Ciasto, którego nie trzeba już...

ciasto orzechowo-kokosowe

Dodane przez: aniulek123

CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE

Jedno z moich ulubionych ciast:)

Ciasto kokosowo - orzechowe

Dodane przez: Skotka

Ciasto kokosowo - orzechowe

Ciasto jest smaczne, podzielne...

Ciasto kokosowo orzechowe

Dodane przez: mzka

Ciasto kokosowo orzechowe

Macie pomysł na ciasto dla babci...

image-1rpsqp6

Dodane przez: tina3112

Katarzynka (wersja z alkoholem)

Ciasto bardzo proste, szybkie i...