ciasto orzechowo-kokosowe z alkoholem

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Naszło mnie na ciasto w stylu weselnym: z dużą ilością masy na maśle i alkoholu. Nie żałowałam ani jednego ani drugiego i wyszedł mi pyszny, solidny przekładaniec. Ze względu na dużą ilość wódki użytej do ponczowania to ciasto raczej dla dorosłych. Nie jest przesłodzone ale to wypiek z rodzaju tych, których jeden kawałek wystarczy, żeby zaspokoić ochotę na słodycze.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    9 jajek
    1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki zimnej wody
    3 łyżki oleju
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem kokosowy:
    200 g drobnych wiórków kokosowych
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    250 g masła
    3-4 łyżki wódki
    na krem orzechowy:
    1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów ziemnych (560 g)
    200 g masła
    dodatkowo:
    szklanka słabej herbaty
    1/2 szklanki wódki
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Alkohole Poncz

Ciasto orzechowo-kokosowe z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Po żółtkach wlać wodę i olej. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać. Z ciasta upiec trzy biszkopty (lub jeden wysoki a później przekroić na trzy części) w 180*C około 30 minut.
  • 2. Masa kokosowa: kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu kilka minut aż wiórki wciągną całe mleko. Wystudzić. Jajka wbić do metalowej miski i ustawić ją nad garnkiem z powoli gotującą się wodą. Do jajek powoli dosypywać cukier i miksować na parze aż masa będzie jasna, puszysta i gorąca. Zdjąć z nad pary i miksować dalej aż ostygnie. Masło rozetrzeć i ucierając dodawać na zmianę kokos i masę jajeczną. Na końcu dodać wódkę,
  • 3. Masa orzechowa: miękkie masło rozetrzeć. Dodawać po łyżce masy orzechowej.

    Składanie ciasta: herbatę wymieszać z wódką. Nasączyć wszystkie trzy biszkopty. Na dolny blat ciasta wyłożyć masę kokosową (trzy łyżki odłożyć), przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć masę orzechową i przykryć biszkoptem. Na wierzchu rozłożyć pozostałą masę kokosową i posypać wiórkami. Schłodzić.

Porady

Masę orzechową można przygotować samodzielnie gotując starte orzechy w mleku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Alkohol Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować