sernik szachownica

4.48 (143 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik, który już samym swoim wyglądem wywołuje zachwyt. Wydaje się skomplikowany do zrobienia ale nic bardziej mylnego. Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak tak pyszny, że zniknął w mgnieniu oka. Dla przełamania dodałam nutkę pomarańczy i smażonego kokosu, dzięki czemu zrobił się ciut egzotyczny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na kratki kakaowe:

    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    2 łyżki zimnej wody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na kratki serowe:
    1 kg sera z wiaderka
    5 jajek
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    skórka otarta z pomarańczy
    dodatkowo:
    3-4 łyżki dżemu pomarańczowa
    50 g kokosu
    łyżka masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty

Sernik szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić.
  • 2. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty a następnie każdy pokroić na w miarę równej wielkości paski.
  • 3. Masa serowa: Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasno, następnie ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać budynie, skórkę pomarańczy i wlać olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 4. Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko nowym papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały mniej więcej taką samą szerokość jak ciasto. Wypełnić je masą serową. Na masę serową nałożyć po pasku ciasta a pomiędzy nie znowu ser. Tak tworzyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Gotową szachownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 40 minut. Dobrze wystudzić.
  • 5. Zimny sernik posmarować dżemem pomarańczowym. Kokos, masło i cukier przesmażyć w rondelku na złoto, wystudzić i posypać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Kokos Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować