sernik szachownica

  • wyświetlono: 1101 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Sernik, który już samym swoim wyglądem wywołuje zachwyt. Wydaje się skomplikowany do zrobienia ale nic bardziej mylnego. Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak tak pyszny, że zniknął w mgnieniu oka. Dla przełamania dodałam nutkę pomarańczy i smażonego kokosu, dzięki czemu zrobił się ciut egzotyczny.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na kratki kakaowe:

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 łyżki zimnej wody
łyżeczka proszku do pieczenia
na kratki serowe:
1 kg sera z wiaderka
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
skórka otarta z pomarańczy
dodatkowo:
3-4 łyżki dżemu pomarańczowa
50 g kokosu
łyżka masła
2 łyżki cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

sernik szachownica

  • 1. Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić.
  • 2. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty a następnie każdy pokroić na w miarę równej wielkości paski.
  • 3. Masa serowa: Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasno, następnie ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać budynie, skórkę pomarańczy i wlać olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 4. Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko nowym papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały mniej więcej taką samą szerokość jak ciasto. Wypełnić je masą serową. Na masę serową nałożyć po pasku ciasta a pomiędzy nie znowu ser. Tak tworzyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Gotową szachownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 40 minut. Dobrze wystudzić.
  • 5. Zimny sernik posmarować dżemem pomarańczowym. Kokos, masło i cukier przesmażyć w rondelku na złoto, wystudzić i posypać ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptsernikkokoskomuniaimprezakakaowyimieninyszachownicaurdziy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto "Szachownica"

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto "Szachownica"

Do przygotowania tego ciasta potrzebna...

Serniko piernik szachownica

Dodane przez: mysza75

Serniko piernik szachownica

Świąteczny sernik szachownica który...

Szachownica makowa

Dodane przez: e_lizabeth42

Szachownica makowa

To ciasto można podać pokrojone...

tort szachownica

Dodane przez: agarybak76

Tort Szachownica z truskawkami

Wysoki, pyszny tort z truskawkami,...

ciasto: szachownica

Dodane przez: agarybak76

Ciasto: ,,Szachownica"

Kalorycznie, ale nie można sobie...

Ciasto ,,Szachownica "

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto "Szachownica''

Ciasto jest niezwykle pyszne i...