lekkie jak puch ciasto ze śliwkami

4.47 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W ciągu ostatniego tygodnia piekłam to ciasto już trzy razy, z różnymi owocami. To chyba najlepsza rekomendacja. Zwłaszcza teraz latem, kiedy szukamy przepisów "na szybko".

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    5 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    łyżka kakao
    łyżeczka sody
    1/2 kilograma śliwek
Wystaw ocenę:

4.47 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Lekkie jak puch ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną, puszystą masę. Mąki wymieszać z sodą i przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Wlać olej i połączyć. Ciasto podzielić na połowę, do jednej wmieszać kakao. Śliwki przekroić na połówki. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, wyłożyć jasne ciasto, na nie ciemna a na wierzchu skórką do dołu ułożyć śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować