odrywane bułeczki z czekoladą

4.51 (173 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kto nie skusiłby się na taką bułeczkę? Moje dziewczyny na pewno, bo uwielbiają wszelkie drożdżówki. Te pulchniutkie ze słodkim czekoladowym środkiem, w połączeniu ze szklaneczką mleczka będą pysznym podwieczorkiem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 550 g mąki
    250 ml ciepłego mleka
    150 g cukru
    30 g drożdży
    100 g masła + łyżka do wysmarowania foremki
    2 jajka
    szczypta soli
    tabliczka deserowej czekolady
    łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.51 (173 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Odrywane bułeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżką mąki, cukru, i odrobiną mleka. Odstawić na 10 minut. Kiedy rozczyn podwoi objętość dodać go do pozostałej mąki. Wsypać cukier i sól, wlać mleko, wbić jajka. Wyrobić ciasto, po chwili wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie uformować bułeczki, wkładając do każdej dwie kostki czekolady. Układać je w foremce dość blisko siebie, żeby się skleiły w pieczeniu. Foremkę z bułeczkami przykryć i odstawić jeszcze na kwadrans. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż bułeczki się zarumienią. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować