tort na Dzień Matki kokosowo-kawowy

  • wyświetlono: 429 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ten torcik upiekłam z okazji Dnia Matki. Zawsze wolę upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

*tortownica 18 cm lub trochę większa
Składniki:
na ciasto:


1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g kakao
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej
na krem:
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 g drobnego kokosu
150 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
dekoracja:

koronka z czekolady
perełki i serduszko z czekolady z napisem

Sposób przygotowania przepisu:

tort na Dzień Matki kokosowo-kawowy

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • 2. Przelać ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piec około 60-70 minut, do suchego patyczka (ciasto trochę popęka i urośnie nierówno). Całkowicie wystudzić. Z ciasta ściąć "górkę" a resztę przekroić na trzy blaty
  • 3. Mleko z kokosem i łyżką cukru pudru zagotować, zdjąć z ognia kiedy kokos całkowicie wciągnie mleko, wystudzić
  • 4. Kremówkę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Wymieszać z mascarpone. Odłożyć cztery łyżki masy do dekoracji a do reszty dodać kokos i na końcu żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody.
  • 5. Na paterze umieścić dolny blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Krem podzielić na trzy części i przełożyć ciasto.
    Kiedy całość zastygnie, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować wierzch i boki tortu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortkokostorcikkawadla mamykoksowykawoowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: izaa_a

tort kawowo-waniliowy

za każdym razem staram się robić...

Kokosowo - kawowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kokosowo - kawowy

Smaczne ciasto do kawy

Lekki tort kokosowo jogurtowy

Dodane przez: wedith1

Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na...

Delikatny, puszysty i smaczny!

Tort kokosowy

Dodane przez: Marta199401

Tort kokosowy

Pyszny tort dla wielbicieli kokosowych...

tort orzechowo kawowy

Dodane przez: Anitaaa

Tort orzechowo kawowy

Idealny deser na imprezy rodzinne.

Tort orzechowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort orzechowy z masą kawową

Pyszny tort na bazie biszkoptu...