piernik z figami i kajmakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Potraficie się oprzeć kawałkowi wilgotnego ciasta z dużą ilością kakao? Ja nie. Co jak co ale obok murzynka nie przejdę obojętnie. Miałam ochotę na takiego zwykłego ale w trakcie pozmieniałam i wyszedł mi z tego placuszek na bogato. Nie wiem czy próbowaliście kiedyś konfitury z figi, nie jest ona jeszcze u nas tak bardzo popularna a szkoda, bo jest przepyszna. I świetnie się komponuje właśnie z takimi ciastami, gdzie trzeba przełamać smak i nadać charakteru.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *keksówka 25*10cm
    Składniki:

    4 jajka
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła
    3 duże łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    opakowanie przyprawy do piernika
    8 łyżek wody
    dodatkowo:
    słoiczek konfitury z figi
    2 łyżki kajmaku lub masy krówkowej
    kilka suszonych moreli
    łyżka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Kajmak Konfitury

Piernik z figami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka.

    Mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.

    Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.

    Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.
  • 2. Ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny posmarować konfiturą z figi i przykryć górną częścią ciasta. Wierzch posmarować kajmakiem. Morele i orzechy posiekać i posypać po górze ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować