sernik "Pawełek"

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten sernik podbił serca moich gości. Delikatny, kremowy ser, wilgotny biszkopt i krem z batoników dały razem ciekawy efekt wizualny i smakowy. Wyszła z tego duża blacha eleganckiego ciasta. Doskonale sprawdzi się na imieninach, chrzcinach czy innych większych okazjach. Gwarantuję, że będzie smakował.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm

    Składniki:

    na biszkopt:

    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanka mąki
    łyżka kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki oleju
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na sernik:

    1 kg sera z wiaderka
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 opakowania budyniu waniliowego
    na krem:

    2 opakowania budyniu czekoladowego
    3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    kostka masła
    4 batoniki "Pawełek"
    dodatkowo:

    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty

Sernik "pawełek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut. Wystudzić.
  • 2. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt i piec na papierze do pieczenia w 170*C przez godzinę. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.
  • 3. Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance rozpuścić cukier i budynie. Ugotować na mleku. Wystudzić. Batoniki posiekać. Miękkie masło utrzeć dodając budyń. Na końcu delikatnie łyżką wmieszać batoniki.
  • 4. Biszkopt nasączyć kawą. Z kremu odłożyć łyżkę, resztę rozsmarować na biszkopcie. Przykryć sernikiem. Posmarować pozostałym kremem, wierzch posypać kakao. Wstawić do lodówki.

Porady

*Najlepiej pasują tutaj batoniki z dodatkiem alkoholu ale można użyć dowolnych ulubionych. *Ładnie i równo się kroi ale musi być przechowywane w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować