mazurek ajerkoniakowy

  • wyświetlono: 108 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prosty, bo taki z założeniu ma być mazurek. Kruche ciasto przykryte polewą z ajerkoniaku udekorowałam cukrowymi jajeczkami, które wyglądały jak prawdziwe.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

na ciasto:



150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
żółtko
na polewę:

1/2 szklanki ajerkoniaku
3/4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki dowolnego dżemu
cukrowe jajeczka
pisaki lukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

mazurek ajerkoniakowy

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kształt jajka. Z reszty ciasta uformować wałeczek i oblepić nim brzegi jaja. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Wystudzić.



    Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wymieszać z ajerkoniakiem. Wylać na ciasto posmarowane dżemem. Kiedy zastygnie wierzch udekorować lukrowymi pisakami i jajeczkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WielkanockrucheAJERKONIAKdo koszyczkamazurek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek makowy

Dodane przez: Gaita

Mazurek makowy

Świąteczny mazurek według przepisu...

Mazurek

Dodane przez: zuzanna31

Mazurek śmietankowy

Mazurek z pomadą śmietankowo-czekoladową

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: Ola1984

Mazurek kajmakowy

Nie ma świąt bez mazurka. Mój jest...

Marchewkowy mazurek

Dodane przez: Jaga85

Marchewkowy mazurek

Mazurek to słodkie, kruche ciasto,...

Mazurek krówkowy

Dodane przez: Jaga85

Mazurek krówkowy

Mazurek to obowiązkowe ciasto...