mazurek ajerkoniakowy

  • wyświetlono: 221 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prosty, bo taki z założeniu ma być mazurek. Kruche ciasto przykryte polewą z ajerkoniaku udekorowałam cukrowymi jajeczkami, które wyglądały jak prawdziwe.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

na ciasto:



150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
żółtko
na polewę:

1/2 szklanki ajerkoniaku
3/4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki dowolnego dżemu
cukrowe jajeczka
pisaki lukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

mazurek ajerkoniakowy

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kształt jajka. Z reszty ciasta uformować wałeczek i oblepić nim brzegi jaja. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Wystudzić.



    Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wymieszać z ajerkoniakiem. Wylać na ciasto posmarowane dżemem. Kiedy zastygnie wierzch udekorować lukrowymi pisakami i jajeczkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WielkanockrucheAJERKONIAKdo koszyczkamazurek

Komentarze

Podobne przepisy

Brownie z kremem ajerkoniakowym

Dodane przez: Kasia_S

Brownie z kremem ajerkoniakowym

ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie...

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: Patrycja33

Mazurek kajmakowy

Tradycyjne ciasto Wielkanocne czyli...

Mazurek orzechowy

Dodane przez: ewaeu

Mazurek orzechowy

Na Święta Wielkanocne zawsze robię...

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: Megg

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy idealny na świąteczny...

Mazurek truskawkowy

Dodane przez: programistapogodzinach

Mazurek truskawkowy

Święta już za tydzień, znudziły...

Ajerkoniakowa delicja

Dodane przez: Kasia2201

Ajerkoniakowa delicja

Ciasto nie tylko do neidzielnej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.