Prosty, bo taki z założeniu ma być mazurek. Kruche ciasto przykryte polewą z ajerkoniaku udekorowałam cukrowymi jajeczkami, które wyglądały jak prawdziwe.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
na ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
żółtko
na polewę:
Mazurek ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść, schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kształt jajka. Z reszty ciasta uformować wałeczek i oblepić nim brzegi jaja. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wymieszać z ajerkoniakiem. Wylać na ciasto posmarowane dżemem. Kiedy zastygnie wierzch udekorować lukrowymi pisakami i jajeczkami.
Komentarze