sernik "witaminka"

  • wyświetlono: 1726 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

W ostatnich latach upiekłam prawie sto różnych serników (wszystkie przepisy tutaj-klik), większością z nich byłam zachwycona ale ten chyba pobił je wszystkie. Był absolutnie GENIALNY! Zainspirowałam się bardzo smacznym, lubianym przez nas ciastem Kubuś ale nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak dobrze:) Dobrą robotę zrobiła tutaj chrupiąca beza, która była wspaniałym wykończeniem. Goście pytali co to za pomarańczowa masa a na odpowiedź, że to marchewkowy budyń unosili brwi ze zdziwienia. Jedli aż im się uszy trzęsły:) Jak to powiedzieli- idealny, nie za słodki. I to chyba najlepsza rekomendacja.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 20 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

*foremka 25*34 cm

Składniki:

na sernik:

1,5 kilogram sera na sernik z wiaderka
6 jajek
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3 opakowanie budyniu śmietankowego

na masę budyniową:

1 litr soku marchewkowego z brzoskwinią
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła
4 żółtka (pozostałe z bezy)
2 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
na bitą śmietanę;
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki ziemniaczanej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

sernik "witaminka"

  • 1. Najpierw przygotować sernik. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko pergaminem i wylać masę serową. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, włączyć funkcję pary (jeśli nie mamy to na dnie ustawić miseczkę z wodą) i piec około półtorej godziny. Po upieczeniu wystudzić w otwartym piekarniku.
  • 2. Przygotować bezę: białka ubić na sztywno najpierw same a następnie dosypywać cukier. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Papier do pieczenia uciąć na wymiar blaszki i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 5 minut. Następnie zmniejszyć grzanie do 100*C i suszyć półtorej godziny.
  • 3. W szklance soku rozrobić budynie, mąki, żółtka i cukier. Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć na sernik i odstawić aż całkowicie wystygnie.

    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na budyń, wierzch przykryć bezą.

Porady

Przechowywać w lodówce w zamkniętym piekarniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertwarógbezaurodzinybita śmietanasernikna deserbudyńKubuśna Komunięprzepis_miesiąca1000z beząbudyń marchewkowybudyń z soku
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik

Dodane przez: Michał Wrzosek

Sernik

Zmierz się z królem wypieków! Sernik...

Dodane przez: akrobatka22

Sernik

.

sernik oreo

Dodane przez: majka190382

SERNIK OREO

Synowie uwielbiają te ciastka..dlaczego...

serniczek

Dodane przez: IlonaAlbertos

Sernik

Na Święta i na co dzień.

sernik piernikowy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Sernik piernikowy

Stworzyłam dzisiaj połączenie idealne...

sernik kokosowy

Dodane przez: klementynka

sernik kokosowy

Ten sernik zawsze sie udaje. Zrobiłam...