miodownik toffi

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto dla amatorów bardziej słodkich wypieków. Trzy miodowe placki przełożone kajmakiem, bitą śmietaną i orzechami. Mnóstwo słodkich pysznych kalorii:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm


    Składniki:

    na ciasto:

    75 g masła
    4 łyżki miodu
    3 jajka
    1,5 szklanki cukru
    900 g maki
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki sody
    3 łyżki mleka
    na przełożenie:



    puszka kajmaku
    700 ml śmietanki kremówki
    1,5 łyżki żelatyny
    łyżka cukru pudru
    1/2 szklanki posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Miodownik toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i sodę rozmieszaną w mleku. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować na wielkość blaszki, upiec każdy placek osobno w 200*C przez około 10 minut. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.
  • 2. Posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni. Foremkę, w której piekły się ciasta wyścielić papierem. Na dnie położyć jeden miodowy blat.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku Kremówkę ubić na sztywno, wlać żelatynę. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać 2-3 łyżki kajmaku. Do drugiej cukier puder. Na ciasto wyłożyć krem z kajmakiem, przykryć kolejnym ciastem i szybko wyłożyć pozostałą śmietanę. Na wierzchu położyć ostatnie ciasto. Górę posmarować resztą kajmaku i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Miód Orzechy Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Toffi.

To może cię zainteresować