orzeźwiające ciasto miętowo-czekoladowe

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miętowy smak w ciastach nie jest jeszcze bardzo popularny i często wywołuje zdziwienie. Jednak dodatek takiego akcentu sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne ale też bardzo orzeźwiające. Doskonałe będzie na upały, nie zapycha i jest lekkie. A połączenie mięty z czekoladą jest boskie:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 23*23 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    3 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    2 łyżki zimnej wody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę brzoskwiniową:
    1 opakowanie cytrynowej galaretki
    słoiczek dżemu brzoskwiniowego
    na galaretkę miętową:
    2 opakowanie galaretki agrestowej
    150 g miętowych landrynek
    na mus miętowo-czekoladowy:
    200 g czekolady z miętowym nadzieniem
    100 g czekolady gorzkiej
    330 ml kremówki
    dodatkowo:
    paczka biszkoptów z kakaową plamką
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Orzeźwiające ciasto miętowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać do dżemu, wymieszać i wylać na biszkopt. Kiedy zastygnie na wierzchu położyć biszkopty.
  • 3. W garnku zagotować dwie i pół szklanki wody. Wsypać cukierki miętowe i mieszając gotować powoli aż się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki agrestowe i dokładnie wymieszać Odstawić, kiedy zacznie tężeć wylać na warstwę biszkoptów. Wstawić do lodówki. Kiedy całkiem zastygnie przygotować ostatnią warstwę- mus czekoladowy.
  • 4. Czekolady połamać, wrzucić do metalowej miski ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać rozpuszczone czekolady i szybko zmiksować. Wyłożyć na galaretkę, posypać wiórkami i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Galaretka Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować