orzeźwiające ciasto miętowo-czekoladowe

  • wyświetlono: 808 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Miętowy smak w ciastach nie jest jeszcze bardzo popularny i często wywołuje zdziwienie. Jednak dodatek takiego akcentu sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne ale też bardzo orzeźwiające. Doskonałe będzie na upały, nie zapycha i jest lekkie. A połączenie mięty z czekoladą jest boskie:)

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na biszkopt:

3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 łyżki zimnej wody
łyżeczka proszku do pieczenia
na masę brzoskwiniową:
1 opakowanie cytrynowej galaretki
słoiczek dżemu brzoskwiniowego
na galaretkę miętową:
2 opakowanie galaretki agrestowej
150 g miętowych landrynek
na mus miętowo-czekoladowy:
200 g czekolady z miętowym nadzieniem
100 g czekolady gorzkiej
330 ml kremówki
dodatkowo:
paczka biszkoptów z kakaową plamką
wiórki czekoladowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

orzeźwiające ciasto miętowo-czekoladowe

  • 1. Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać do dżemu, wymieszać i wylać na biszkopt. Kiedy zastygnie na wierzchu położyć biszkopty.
  • 3. W garnku zagotować dwie i pół szklanki wody. Wsypać cukierki miętowe i mieszając gotować powoli aż się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki agrestowe i dokładnie wymieszać Odstawić, kiedy zacznie tężeć wylać na warstwę biszkoptów. Wstawić do lodówki. Kiedy całkiem zastygnie przygotować ostatnią warstwę- mus czekoladowy.
  • 4. Czekolady połamać, wrzucić do metalowej miski ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać rozpuszczone czekolady i szybko zmiksować. Wyłożyć na galaretkę, posypać wiórkami i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miętagalaretkabiszkoptczekoladaczekoladowena latoz galaretkąmietowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowo-mietowy sernik

Dodane przez: 2milutka

Czekoladowo-miętowy sernik

Wilgotne czekoladowe ciasto i miętowa...

Orzeźwiające ciasto - Zielone Jabłuszko

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Orzeźwiające ciasto - Zielone Jabłuszko

Nadeszła jesień.O tej porze roku...

MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

Dodane przez: mzka

MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM...

Nigdy nie przypuszczałam,że ze...

ciasto miętowe

Dodane przez: lucyna19

Ciasto miętowe

Ciasto na pierwszy rzut oka wyglada...

lodowe z orzeźwiającą miętą

Dodane przez: Milena127

Ciasto lodowe z orzeźwiającą miętą

Deser z cukierków lodowych do tego...

mietowe

Dodane przez: klementynka

Ciasto miętowa straciatella bez pieczenia

Latem chętnie jadamy piankowe ciasta...