Karczek pieczony

  • wyświetlono: 45739 |
  • dodany do książki kucharskiej: 49 |
  • polecenia: 2

Karczek pieczony jest doskonały na zimno. Karczek pieczony do chleba świetnie sprawdzi się zamiast wędliny. Pieczony karczek jest pyszny również na ciepło z sosem i ziemniakami. Ponadto karczek pieczony w piekarniku to okazja do kontrolowania ilości przypraw. Oto pyszny sposób na karczek pieczony w piekarniku.

portret

Składniki

1,5 kg karkówki
sól
pieprz
czosnek suszony mielony
słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Karczek pieczony

  • 1. Karczek pieczony - przepis:
    Mięso myjemy i nakłuwamy ze wszystkich stron przyrządem do nakłuwania mięsa lub obijamy tłuczkiem do mięsa.
  • 2. Ze wszystkich stron dość obficie obsypujemy przyprawami i przyklepujemy, żeby się nie obsypały. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Odwijamy mięso, wkładamy do brytfanny z przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Karczek w piekarniku pieczemy 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę, cały czas pod przykryciem. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso jeszcze przynajmniej 30 minut. Karczek pieczony odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Zupełnie zimny karczek pieczony wyjmujemy z powstałej galaretki i przechowujemy w lodówce, zawinięte w folię aluminiową.

Jak upiec karczek?

Karczek pieczony do chleba można przygotować na wiele sposobów. Na przykład można przed pieczeniem zamarynować go w solance. Do około litra wody należy dodać około 5 łyżek soli i przyprawy np.: liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, czarny pieprz, odrobina słodkiej papryki czy szczyptę papryczki chilli. Następnie solanki nie należy zagotowywać, a jedynie podgrzać do rozpuszczenia wszystkich składników. Solankę należy odstawić do ostudzenia i wtedy włożyć do niego karczek do chleba.

Jak zamarynować karczek do pieczenia?

Przepis na karczek pieczony można również przygotować po zamarynowaniu w maślance, kefirze lub jogurcie naturalnym. W szczególności maślanka nadaje mięsu soczystości i jędrności. Karczek duszony w całości będzie miał świetny smak, gdy upieczemy go pod przykryciem w brytfance albo żaroodpornym naczyniu.

Jak zrobić karczek pieczony?

Karczek pieczony do obiadu można zrobić jako dodatek do sosu pieczeniowego, sosu pieczarkowego albo sosu z grzybów leśnych. Warto przygotować karczek w sosie beszamelowym, który obficie posypiemy posiekaną natką pietruszki. Karczek pieczony soczysty warto sprawdzać specjalnym temometrem kuchennym. Pieczony karczek wieprzowy będzie świetnie upieczony, gdy mięso osiągnie temperaturę 68°C.

Porady

Jeśli mamy większą karkówkę, wydłużamy czas pieczenia w temperaturze 150 stopni o 10 minut na każde 100 g nadwyżki.
Wytworzony sos możemy zagęścić mąką. Podgrzany i pokrojony w grube plastry karczek pieczony można podawać wraz z powstałym sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babciWielkanocboże narodzeniesylwesterdomowa wędlinakarkówka pieczonakarczek do chlebakarczek pieczonyzamiast wędlinykarkówka do chlebakarczek na zimnopółmisek mięskarczek w piekarniku

Komentarze

Podobne przepisy

karkówka pieczona

Dodane przez: anka1988

Karkówka pieczona

Domowy karczek bez zbędnych ulepszaczy....

Schab pieczony

Dodane przez: bogusia82

Schab pieczony

Pyszny i aromatyczny schab, doskonale...

Dodane przez: Kamila19

Pieczeń

Jest bardzo pyszna , na ciepło...

image-1rs5xyf

Dodane przez: viki2903

SCHAB PIECZONY

Nie wyobrażam sobie świątecznego...

Dodane przez: AWZAG

Pieczeń

Beztłuszczowa pieczeń

image-20fk05r

Dodane przez: Di bloguje

Pieczone ziemniaki

Takie ziemniaczki są przeeepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE