REKLAMA

Karczek pieczony

wyświetlono: 54896 | dodany do książki kucharskiej: 51 | polecenia: 2

Karczek pieczony jest doskonały na zimno. Karczek pieczony do chleba świetnie sprawdzi się zamiast wędliny. Pieczony karczek jest pyszny również na ciepło z sosem i ziemniakami. Ponadto karczek pieczony w piekarniku to okazja do kontrolowania ilości przypraw. Oto pyszny sposób na karczek pieczony w piekarniku.

opublikowany: 14.10.2019
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    sól
    pieprz
    czosnek suszony mielony
    słodka czerwona papryka
Ocena:

(średnia 4.98 z 171 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek pieczony - przepis:
    Mięso myjemy i nakłuwamy ze wszystkich stron przyrządem do nakłuwania mięsa lub obijamy tłuczkiem do mięsa.
  • 2. Ze wszystkich stron dość obficie obsypujemy przyprawami i przyklepujemy, żeby się nie obsypały. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Odwijamy mięso, wkładamy do brytfanny z przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Karczek w piekarniku pieczemy 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę, cały czas pod przykryciem. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso jeszcze przynajmniej 30 minut. Karczek pieczony odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Zupełnie zimny karczek pieczony wyjmujemy z powstałej galaretki i przechowujemy w lodówce, zawinięte w folię aluminiową.

Notka redakcyjna

Jak upiec karczek?

Karczek pieczony do chleba można przygotować na wiele sposobów. Na przykład można przed pieczeniem zamarynować go w solance. Do około litra wody należy dodać około 5 łyżek soli i przyprawy np.: liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, czarny pieprz, odrobina słodkiej papryki czy szczyptę papryczki chilli. Następnie solanki nie należy zagotowywać, a jedynie podgrzać do rozpuszczenia wszystkich składników. Solankę należy odstawić do ostudzenia i wtedy włożyć do niego karczek do chleba.

Jak zamarynować karczek do pieczenia?

Przepis na karczek pieczony można również przygotować po zamarynowaniu w maślance, kefirze lub jogurcie naturalnym. W szczególności maślanka nadaje mięsu soczystości i jędrności. Karczek duszony w całości będzie miał świetny smak, gdy upieczemy go pod przykryciem w brytfance albo żaroodpornym naczyniu.

Jak zrobić karczek pieczony?

Karczek pieczony do obiadu można zrobić jako dodatek do sosu pieczeniowego, sosu pieczarkowego albo sosu z grzybów leśnych. Warto przygotować karczek w sosie beszamelowym, który obficie posypiemy posiekaną natką pietruszki. Karczek pieczony soczysty warto sprawdzać specjalnym temometrem kuchennym. Pieczony karczek wieprzowy będzie świetnie upieczony, gdy mięso osiągnie temperaturę 68°C.

Porady

Jeśli mamy większą karkówkę, wydłużamy czas pieczenia w temperaturze 150 stopni o 10 minut na każde 100 g nadwyżki. Wytworzony sos możemy zagęścić mąką. Podgrzany i pokrojony w grube plastry karczek pieczony można podawać wraz z powstałym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

karczek pieczony Dodane przez: Jolanta KG


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: aniołek19 aniołek19

Pieczony karczek

Pyszna,domowa wędlina

kategoria: Przystawki Wędliny opublikowany: 11.12.2015 | wyświetlono: 3424 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Sliczna6 Sliczna6

Karczek pieczony

Kruchy karczek do obiadu a gdy nam zostanie rownie dobrze smakuje zimny do kanapek.

kategoria: Dania główne karkówka pieczona opublikowany: 04.11.2015 | wyświetlono: 989 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: aniulek123 32511998_232628547508712_1539186600938831872_n

KARCZEK PIECZONY Z ZIEMNIACZKAMI

Smaczny,szybki pomysł na obiad:))

kategoria: musy Dania główne Dania jednogarnkowe opublikowany: 06.09.2013 | wyświetlono: 55947 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 1
Dodane przez: paolineczka uuuuuunazwy-1

Domowa wędlina - karczek pieczony

Miękki i wyrazisty w smaku karczek. Idealny do kanapek.

kategoria: dania mięsne Dodatki Wędliny opublikowany: 20.04.2014 | wyświetlono: 3017 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE