REKLAMA

Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną

wyświetlono: 576 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam.
Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe.
Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały.
Wędzona papryka była wyczuwalna, a ostrość idealna.

opublikowany: 11.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • farsz:
    400 g kaszy gryczanej,
    2 duże marchewki,
    3 różnokolorowe papryki,
    4 średniej wielkości białe cebule,
    5 łyżek oleju rzepakowego,
    1 kg dyni piżmowej,
    2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku),
    1 łyżeczka cukru brązowego,
    1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego,
    2 łyżki pietruszki suszonej,
    ponadto:
    sól himalajska do smaku,
    duża biała kapusta na gołąbki,
    świeży szczypiorek,
    jogurt naturalny albo śmietana 18%,
    sól, pieprz do smaku,
    olej rzepakowy chili.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną 1. Farsz:
    Kaszę, dynię i warzywa na patelni można przygotować równocześnie.

    Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

    Dynię przekrawamy na połowę, obieramy ze skóry za pomocą nożyka do warzyw lub noża, wydrążamy pestki z włóknem.
    Kroimy na średniej wielkości kostkę, plastry, kształt dowolny. Przekładamy do garnka, zalewamy ok. 250 ml wody i gotujemy na al dente. Pozostałą wodę (z gotowania) odlewamy, dynię miksujemy na gładko.
    Obraną marchew kroimy w słupki, a następnie w drobną kostkę.

    Umyte i osuszone papryki przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki, kroimy na paski, a następnie w drobną kostkę.

    Obraną cebulę, również kroimy w drobną kostkę.

    Na dużej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju rzepakowego, dodajemy cebulę z marchewką, doprawiamy solą, cukrem i całość delikatnie podsmażamy.

    Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i 2-3 podsmażamy często mieszając.
  • 2. Do warzyw na patelni dodajemy zmiksowaną dynię, przyprawy: paprykę słodką, wędzoną oraz pieprz, mieszamy.

    Dodajemy kaszę, pietruszkę, ponownie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (farsz powinien być ostry). Farsz studzimy.
  • 3. Kapusta:
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

    Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po 2 min, przekładamy na cedzak.
    Rada: specjalna kapusta na gołąbki jest duża, płaska, delikatniejsza w smaku, a liście z łatwością odchodzą.

    Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.
  • Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną 4. Gołąbki:

    Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

    Żaroodporną formę wykładamy największymi liśćmi, a na nich układamy gołąbki.
    Gołąbki delikatnie polewamy olejem rzepakowych chili, maksymalnie 2-3 łyżki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową.
    Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 200°C, 30 min przed końcem ściągamy folię.
    Gołąbki podajemy z jogurtem lub śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Gołąbki z kaszą gryczaną

Niby tradycyjne gołąbki, a jednak nieco inaczej.

kategoria: Dania główne opublikowany: 04.01.2011 | wyświetlono: 916 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE