Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

4.48 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Postanowiłam zrobić na obiad klopsiki - pulpeciki rybne, bardzo podobnie jak robię z mięsa. Te rybne są bardziej delikatniejsze i kruche, podane w towarzystwie kaszy jaglanej i brokuła, będą dobrą alternatywą by urozmaicić sobie obiadowe danie.

  • 40 min

Składniki:

  • Ilość naszych pulpetów zależy od ich wielkości, jaką zrobicie.

    Składniki na 9 pulpetów rybnych ( 3 porcje):

    - 50-60 dkg fileta z dorsza lub mintaja
    - 1 bułka razowa namoczona w mleku
    - 1 małe jajko
    - pół pęczka pietruszki
    - 3 kopiaste łyżki bułki tartej
    - 1 mała cebulka
    - 1 łyżka masła
    - sól i pieprz do smaku
    - mąka pszenna do obtaczania

    Składniki na sos:

    - 1 litr wody, lub pół litra wody i pół litra rosołu
    - 1,5 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka masła
    - pęczek posiekanego koperku (użyłam zamrożony)
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Ryba

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety rybne w sosie koperkowym 1. Pulpety: Jeśli rozmrażasz rybę, bardzo dokładnie ją odciśnij z nadmiaru wody! Rybę pokroić na mniejsze kawałki, jeśli to możliwe wybrać ości. Zmielić, na koniec dodać odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle, przestudzoną dodać do zmielonej ryby, kolejno roztrzepać jajko, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz. Ręce zwilżyć w wodzie i formować małe pulpety, obtaczać je solidnie w mące.

    Sos: Wodę zagotować (lub pół na pół z rosołem), gdy sama woda-dodać sól, do gotującej wrzucać pulpety, delikatnie wymieszać by nie były posklejane, gdy zaczną się gotować zmniejszyć płomień i trzymać jeszcze przez ok.12 minut. Gdy będą już ugotowane wyjąć na talerz, do wywaru dodać przygotowaną zasmażkę z mąki i masła, intensywnie mieszać, wsypać koperek, doprawić do smaku pieprzem jeśli potrzeba. Gotować przez ok. 2 minuty, dać 2 łyżki kwaśnej śmietany, włożyć pulpety, wymieszać i podawać:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować