Pieczeń cielęca z kaszą i kapustą z jabłkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo fajną cielęcinę kupiłem z karczku, a taka najlepiej się nadaje na pieczeń w sosie.
Uznałem też , że będzie do tego pasowała kapusta kiszona (pasteryzowana w słoiku od mojej Babci ) i kaszą.
Połączenie chyba się udało :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kilogram cielęciny (karkówka najlepsza)
    4 łyżki oleju do smażenia (może być z ziołami)
    200 ml białego wytrawnego wina
    4 szalotki
    sól,
    2 łyżki sosu Worcestershire, albo sojowego
    gałązka rozmarynu (może być suszony)
    1 łyżka masła
    mała łyżeczka mąki
    250 ml bulionu warzywnego

    Kapusta kiszona:
    40 dkg kapusty kiszonej
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    2 goździki
    1 jabłko
    sól, pieprz
    szczypta cukru
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń cielęca z kaszą i kapustą z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy rozmarynem zmieszanym z solą (dobrze , gdyby zostało min. 2 godziny w lodówce )
    Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano i przekładamy do rondla.
    Na patelni z mięsa przesmażamy szalotki i dodajemy do mięsa.
    Podlewamy winem białym i na mocnym ogniu odparowujemy wino.
    Dolewamy bulion i dusimy do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy do odpoczęcia.
    Na patelni rozpuszczamy masło , ale nie rumienimy dodając troszkę mąki. Dolewamy trochę sosu na patelnię , mieszamy i dolewamy do rondla.
    Do sosów pasuje sos Worcestershire ,albo sojowy. Dodałem również szczyptę pieprzu białego'.

    Kapusta kiszona:
    Kapustę kiszoną ewentualnie odcedzamy z nadmiaru soku. Tutaj przy okazji chciałbym powiedzieć, że nigdy nie płuczę kiszonej kapusty i zadziwiony jestem , że niektórzy myją kapustę i wszystko co najlepsze wylewają do zlewu.:-)
    Kapustę gotuję wraz z przyprawami (proszę się nie bać dodać goździków) do miękkości
    Rozpuszczamy masło i dodajemy starte jabłko, nie smażymy długo ,a raczej dusimy trochę.
    Dodajemy do kapusty i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować