REKLAMA

Bitki ze schabu w aromatycznym sosie

wyświetlono: 1574 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Smaczne, soczyste, kruche mięso w aromatycznym cebulowo-jabłkowym sosie. Doskonale pasuje do ziemniaków z ulubioną surówką.

opublikowany: 25.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
    70 g smalcu
    2 duże cebule
    duże kwaśne jabłko
    przyprawa do mięsa wieprzowego bez glutaminianu sodu ( czosnek, gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, papryka, cząber, rozmaryn, majeranek, chili )
    3/4 łyżki mąki pszennej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 164 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry ok. 1-1,5 cm. Rozbić każdy kotlet tłuczkiem i oprószyć przyprawą do mięsa wieprzowego.
    Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso po każdej stronie. Dodać pokrojone w piórka cebule i pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone jabłko.
    Nalać przegotowanej wody tyle, żeby wszystko było przykryte. Przykryć patelnię i dusić mięso na bardzo wolnym ogniu ok. 40 min.
    Następnie wyjąć mięso z patelni na talerz.
    Do sosu na patelni dodać mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie ( pół szklanki ). Podgrzewać, mieszać aż sos zgęstnieje. Dodać pieprz czarny świeżo zmielny i sól do smaku. Mięso przełożyć na patelnię i zanurzyć w sosie. Jeszcze kilka minut dusić.
    Mięso z sosem podawać np. do ziemniaków z ulubioną surówką.
    Smacznego.

Porady

*Mięso najlepiej rozbijać przykryte folią spożywczą. *Rzadko kupuję gotowe przyprawy, ponieważ jestem alergikiem i staram się sama komponować ziołowe dodatki. Tę do mięsa wieprzowego mogę polecić. Jest dobra i sos jest bardzo aromatyczny.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ladygoga ladygoga

Bitki ze schabu w sosie pieczarkowym

Kruche mięso w aromatycznym sosie...

kategoria: Dania główne opublikowany: 24.08.2014 | wyświetlono: 15558 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE