Klops z grzybami

  • wyświetlono: 242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyśmienita pieczeń z mięsa mielonego z grzybami, smaczna i atrakcyjna wizualnie, bo z całymi kapelusikami młodych podgrzybków. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.

portret
  • 6 porcje
  • 90min

Składniki

800-900 g mielonej łopatki wieprzowej
200 g młodych podgrzybków
3 jajka
1 mała cebula
1 płaska łyżka proszku z suszonych grzybów
1 łyżka oleju
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Klops z grzybami

  • 1. Oczyszczone podgrzybki płuczemy i odcinamy trzonki. Kapelusze gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Trzonki drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę do lekkiego zrumienienia. Studzimy.
  • 2. Do mięsa dodajemy jajka, przesmażoną cebulę wraz z trzonkami grzybów i proszek z grzybów suszonych. Doprawiamy solą i, dość obficie, pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 11 cm smarujemy lekko tłuszczem i układamy w niej mięso wtykając w nie kapelusiki podgrzybków. Uważamy, aby grzyby nie dotykały dna i boków formy, ponieważ mogą przywrzeć w czasie pieczenia. Na wierzchu powinno być mięso, którego powierzchnię wygładzamy zwilżoną dłonią.
  • 4. Formę z klopsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 60 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Klops można podawać na zimno jako wędlinę lub na ciepło. Jeśli chcemy podać go na ciepło, najlepiej pokroić zimne mięso w grubsze plastry i podgrzać na patelni lub w piekarniku - dzięki temu porcje zachowają ładny kształt.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonegrzyby leśnegrzybypodgrzybkikolacjaobiadimprezawędlinado kanapekklopsdomowa wędlinapieczeń z mięsa mielonegodary lasu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowa wędlina - kaczka z szynkowara

Dodane przez: ewaeu

Domowa wędlina - kaczka z szynkowara

Domowa wędlina z kaczki z dodatkami...

Pasztet z indyka

Dodane przez: mariwanna

Pasztet z indyka

Pyszny domowy pasztet z mięsa indyczego

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

Dodane przez: rena123

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

Taką pieczeń przygotowuje się bardzo...

Domowa szynka drobiowa z szynkowara

Dodane przez: martynaprzewlocka

Drobiowa wędlina z szynkowara

Wędlina drobiowa z szynkowara jest...

Podpieczony Schab Z Szynkowara

Dodane przez: gotowanietoproste

Podpieczony Schab Z Szynkowara

Smaczna domowa wędlina :) Najlepsza...

image-0mvfdq5

Dodane przez: Monika1993

Wędlina z piersi z kurczaka

Wędliny umieszczone za szklanymi...