REKLAMA

Klops z grzybami

wyświetlono: 1279 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Wyśmienita pieczeń z mięsa mielonego z grzybami, smaczna i atrakcyjna wizualnie, bo z całymi kapelusikami młodych podgrzybków. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.

opublikowany: 07.11.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800-900 g mielonej łopatki wieprzowej
    200 g młodych podgrzybków
    3 jajka
    1 mała cebula
    1 płaska łyżka proszku z suszonych grzybów
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz
    tłuszcz do wysmarowania formy
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone podgrzybki płuczemy i odcinamy trzonki. Kapelusze gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Trzonki drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę do lekkiego zrumienienia. Studzimy.
  • 2. Do mięsa dodajemy jajka, przesmażoną cebulę wraz z trzonkami grzybów i proszek z grzybów suszonych. Doprawiamy solą i, dość obficie, pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 11 cm smarujemy lekko tłuszczem i układamy w niej mięso wtykając w nie kapelusiki podgrzybków. Uważamy, aby grzyby nie dotykały dna i boków formy, ponieważ mogą przywrzeć w czasie pieczenia. Na wierzchu powinno być mięso, którego powierzchnię wygładzamy zwilżoną dłonią.
  • 4. Formę z klopsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 60 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Klops można podawać na zimno jako wędlinę lub na ciepło. Jeśli chcemy podać go na ciepło, najlepiej pokroić zimne mięso w grubsze plastry i podgrzać na patelni lub w piekarniku - dzięki temu porcje zachowają ładny kształt.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JOANNA 55a IMG_1811

PIECZEŃ- KLOPS

Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno

kategoria: Dania główne pieczeń klops Wędliny opublikowany: 11.02.2013 | wyświetlono: 2558 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: gotowanietoproste gotowanietoproste

Klops

Pyszny dodatek na kanapki i zdrowy bo domowy :)

kategoria: Dania główne pieczeń klops opublikowany: 14.12.2016 | wyświetlono: 832 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Mniam1 Mniam1

Klops

Każdy wie, że nie ma to jak domowa wędlina. Smaczna, pachnąca i w 100% wyprodukowana z mięsa. Wspaniała na kanapki.

kategoria: pieczeń Przystawki Wędliny opublikowany: 10.02.2015 | wyświetlono: 872 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE