REKLAMA

Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

wyświetlono: 328 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Polędwiczki wieprzowe to jedno z najbardziej cenionych gatunków wśród mięs. Bogata w smak polędwica składa się z czystej tkanki mięśniowej, jest chuda i bardzo delikatna. To niezwykle uniwersalne mięso, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, sosami i sezonowymi owocami. Dziś zapraszam Was na niezwykle proste, ale jakże eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad jak i elegancką kolację. Do tego dania wykorzystałam rabarbar, na który obecnie jest sezon. Wyszło na prawdę smacznie! Grillowana polędwiczka idealnie komponuje się z delikatną, słodko - winną nutą rabarbarową. Gorąco Was zachęcam do spróbowania tego dania !!!

opublikowany: 14.06.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Polędwiczki

    1 polędwiczka wieprzowa
    2 łyżki oleju rzepakowego
    pieprz czarny
    estragon
    cząber
    sól

    Sos rabarbarowy

    300 g rabarbaru (tylko czerwona część)
    2 średnie cebule cukrowe
    100 ml wytrawnego wina czerwonego *
    3 łyżki oleju rzepakowego
    50 ml wody
    3 łyżki miodu płynnego **
    szczypta cynamonu
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    pieprz czarny
    sól
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Sos rabarbarowy

    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnik ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Powinniśmy osiągnąć delikatnie słodki smak, przełamany lekko kwaskowym smakiem rabarbaru.

    Polędwiczki

    Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku przyprawami. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
    Polędwiczki układamy na porcji sosu rabarbarowego. Podajemy z młodymi ziemniakami.
    * użyłam wina Merlot
    ** miodu dodajemy
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE