Schab pieczony w suszu

4.49 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Łatwy

Soczysty, mięciutki, pełen aromatu schab pieczony z bardzo pysznym sosem. Doskonały na rodzinny obiad. Idealny do ziemniaczków i surówki. Bardzo prosty w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg schabu
    Sól, pieprz
    Tymianek suszony
    Olej
    250g tradycyjnego suszu na kompot
    Sok z cytryny
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Schab pieczony w suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, wyciąć żyłki i tłuszcz. Po czym natrzeć mięso solą i pieprzem oraz tymiankiem. Przed pieczeniem dobrze jest mięso jest związać sznurkiem. Koniecznie trzeba to zrobić gdy kawałki mięsa są nieregularne, nadając im bardziej zwarty kształt - dzięki temu upieką się równomiernie. Mięso pozostawić w lodowce minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
    Na patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać połową szklanki wody, szczelnie przykryć i włożyć na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Od czasu do czasu mięso polewać wytworzonym sosem.
    Namoczony wcześniej susz dodać do mięsa, i piec kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest gotowe – można mu dać jeszcze 10-20minut.
    Miękki schab przełożyć na półmisek. Sos, powstały podczas pieczenia, wraz z suszem przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem z cytryny i zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Sos zagotować, trzymać chwilę na ogniu.
    Mięso podawać pokrojone na plastry, delikatnie polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować