REKLAMA
Bardzo dobre do ryżu, kaszy czy ziemniaków.
To jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Uwielbiam mączne dania i sos grzybowy, a do tego pulpety. Nie można chcieć nic więcej. Danie jest smaczne, pożywne i aromatyczne.
Kopytka mięsne powstały z braku czasu – o wiele szybciej idzie krojenie wałeczków niż formowanie tradycyjnych klopsików czy też pulpecików. Reszta to przegląd lodówki, którego dopełnieniem jest ryż. Na pewno nie raz wykorzystam ten sposób na pulpecikowe mięso w swojej kuchni.
Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.
Dziś zapraszam na mielone w innej wersji! Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami to mniej kaloryczna wersja klasycznego kotleta mielonego. Zamiast smażyć mięso pieczemy je. Podane z ziemniaczanymi rozetkami nie tylko pięknie wyglądają ale i równie dobrze smakują.
Postanowiłam zrobić na obiad klopsiki - pulpeciki rybne, bardzo podobnie jak robię z mięsa. Te rybne są bardziej delikatniejsze i kruche, podane w towarzystwie kaszy jaglanej i brokuła, będą dobrą alternatywą by urozmaicić sobie obiadowe danie.
Fantastyczny obiad z pulpecikami z indyka w roli głównej, pieczonymi w piekarniku i podanymi z makaronem typu spaghetti
Ostatnio skomentowane
Krojony omlet z lubczykiem i dodatkami