REKLAMA

Schab faszerowany "Tulipan"

wyświetlono: 1315 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Fajny sposób na podanie schabu na rodzinny obiad. Super się prezentuje na stole i smakuje wybornie. Podaję go z pieczonymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną.

opublikowany: 12.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • kg schabu
    150 g wędzonego boczku
    100 g pieczarek
    pól malej papryki
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    2 łyżki bułki tartej
    1 małe jajko
    Marynata
    4 łyżki oleju
    sól
    spora ilość grubo mielonego pieprzu
    słodka papryka
Ocena:

(średnia 4.8 z 5 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki.
    Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko. Całość mieszamy.
  • 2. Umyty i osuszony schab nacinamy wzdłuż w trzech miejscach nie nacinając go do końca. ( tak do połowy wysokości.) Smarujemy dokładnie wcześniej przygotowaną marynatą.
  • Schab faszerowany "Tulipan" 3. W każde nacięcie wkładamy sporą ilość farszu.
    Tak przygotowany schab związujemy sznurkiem i zawijamy bardzo szczelnie w folię aluminiową .
  • 4. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc lub minimum 2 godziny przed pieczeniem.
    Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni wlewamy poł szklanki wrzątku i pieczemy kolejną godzinę.
    Po upieczeniu schab wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut przed krojeniem.

Notka redakcyjna

Porady

powstały podczas pieczenia sos zaciągam niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Wiater Barbara WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)

Schab faszerowany pieczarkami

Tak przygotowany schab to świetna propozycja na świąteczny obiad.

kategoria: rolada Dania główne opublikowany: 17.04.2019 | wyświetlono: 10461 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnnaKoziel jaaaa

Faszerowany schab

Szybki pomysł na roladki, jako porcja mięsa do obiadu

kategoria: Dania główne Szynki Ser opublikowany: 22.05.2017 | wyświetlono: 535 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE