REKLAMA
Golonka ugotowana a potem obrumieniona i duszona w sosie karmelowo-ketchupowym. Taka trochę udawana wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym .Muszę przyznać , ze eksperyment wyjątkowo udany
Jest w moim menu, kilka potraw z których za żadne obietnice innych doznań kulinarnych nawet najbardziej wyszukanych nie mógłbym zrezygnować. Jedną z tych pozycji jest golonka, którą robię niezmiennie od lat, według jednego prostego przepisu, którego nauczył mnie tata.
Pomimo, że piwa jest w marynacie dość sporo, nie czuć go w przytłaczający sposób. Jest delikatny, przyjemny posmak, mięsko fajnie odchodzi od kości, a sos po ostygnięciu zmienia się w piwno-golonkową galaretkę, którą osobiście uwielbiam :) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam swoje niewielkie modyfikacje.
Golonka w piwie to bardzo smaczne danie. Robiłam je po raz pierwszy, od teraz są to ulubione golonki mojej rodziny! Golonka w piwie to mięso, które można podawać z różnymi dodatkami. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki lub kluski i surówka. Pyszny przepis na golonkę w piwie.
Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, które samo odchodzi od kości. Do tego gęsty sos, lekko słodki za sprawą miodu, z mocno wyczuwalnym aromatem piwa. Takie golonki to rarytas! Mój Mąż zarzekał się, że nie lubi golonek... dopóki nie podałam mu tej wersji. Szybko zniknęły z talerza :)
W planach na obiad była golonka, jednak nie miałam zbyt wiele czasu do dyspozycji na jej przygotowanie. Postanowiłam ją najpierw obsmażyć a później upiec pod pierzynką z marchewki i jabłka z dodatkiem miodu i musztardy. Połączenie tych akurat smaków okazało się strzałem w 10tkę, gdyż golonka wyszła doskonała -delikatna, aromatyczna, lekko słodka, smaczna ! Nieskromnie - najlepsza z tych jakie do tej pory przygotowałam ;)
Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;) Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem.
Galareta wieprzowa albo zimne nóżki. U mnie w rodzinnym domu zazwyczaj mówiło się galareta. Smak i wspomnienie mojego dzieciństwa. Każdy chyba ma swój patent na galaretę wieprzową. Ja ją gotuję podobnie jak moja mama.
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony-rolowany