FB

monikismakołyki

O mnie:

Kuchnia to moje miejsce gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Prowadzę bloga https://monikismakolyki.pl/

Obserwujących: 3

 
Wiadomość
Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.07.2022 12:32 skomentował:

Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną

Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.07.2022 12:32 skomentował:

Grillowane francuskie paluchy z boczkiem

Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.07.2022 12:31 skomentował:

Grillowane francuskie paluchy z boczkiem

Użytkownik monikismakołyki w dniu 22.06.2022 18:51 opublikował przepis:

Sałatka zdrowia – kasza z kurkami i biało zielonymi dodatkami

Zapraszam na kaszę jęczmienną w sałatkowej odsłonie z kurkami i biało zielonymi kulkami, czyli mozzarellą i oliwkami. Dodatkowo z kiełkami koniczyny, bazylią i szczypiorkiem czosnkowym mieszamy i delikatnym smakowo olejem z ostropestu polewamy. Pamiętać należy, że „zimno tłoczone” oleje na zimno tylko podajemy, bo w ten sposób ich właściwości zachowujemy.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 22.06.2022 18:25 opublikował przepis:

Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną

Kiedy słońce grzeje moja buzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję. Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 22.06.2022 18:09 opublikował przepis:

Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert

Pastę z zielonych oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 22.06.2022 18:00 opublikował przepis:

Grillowane francuskie paluchy z boczkiem

Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia. Jeśli w piekarniku paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.09.2021 00:35 opublikował przepis:

Wegański kuskus z soczewicą czerwoną i warzywami z woka

Szybki obiad w max. 30 min się go przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. Delikatny, miękki kuskus, soczewica z cebulę, cukinia i brązowymi pieczarkami, połączona ze świeżymi ziołami. Egzotycznie doprawione z chrupiącymi orzechami połączone. To obiad dla całej rodziny przygotowany, z wielki smakiem i dla zdrowia zjadany.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.09.2021 00:25 opublikował przepis:

Kuskus perłowy z brukselką, cukinią i pomidorkami o nucie wędzonej papryki

Kiedy kuskus gotujemy (15 min), to w tym czasie warzywa przygotowujemy. Brukselkę, cebulę, cukinię na patelni smażymy, potem pod przykryciem do miękkości dusimy. Groszek oddzielnie gotujemy, bo idealny smak i kolor uzyskać chcemy. Potem wszystkie składniki ze sobą mieszamy, koperek i wędzona paprykę dokładamy. Danie obiadowe wegańskie, w smaku wyjątkowe, nie tylko kolorowe, ale i zdrowe.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.09.2021 00:16 opublikował przepis:

Risotto na zielono z łososiem i podsuszonymi pomidorkami

Risotto, delikatne, bardzo kremowe, ze szparagami i dużą ilością świeżych ziół. Pomidorki podsuszone dodały nie tylko smaku, ale i koloru. To danie jednogarnkowe, dla całej rodziny, smaczne i zdrowe.

Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.09.2021 00:02 opublikował przepis:

Ryż z polędwiczkami i warzywami

Zapraszam na szybkie gotowanie, smaczne, zdrowe i kolorowe danie. Ryż gotujemy, w tym czasie pozostałe składniki przygotowujemy. Mięso z polędwiczek z indyka nie wymaga długiego podsmażania, po krótkiej chwili jest miękkie, gotowe do zjadania.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 05.09.2021 23:51 opublikował przepis:

Makaron w kremowym towarzystwie łososia i kurek

Połączenie łososia z kurkami trochę zaskakuje, ale to danie rewelacyjnie smakuje. Bardzo szybko się je przygotowuje, bo kiedy makaron się gotuje, grzybki podsmażamy, śmietanką zalewamy, świeżych ziół dokładamy i z makaronem mieszamy. Łososia tylko dodajemy i już jeść możemy.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 05.09.2021 23:36 opublikował przepis:

Kuskus perłowy z bobem, boczkiem i ziołami

Świeży bób tylko sezonowo, w lecie mamy, więc z wielkim smakiem go zjadamy. Sam smakuje idealnie, ale jako dodatek do dań sprawdzi się genialnie. Polecam z kuskusem perłowym, boczkiem i ziołami przygotować, a z pewnością nie będziecie żałować.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 24.01.2021 23:11 skomentował:

Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii

Użytkownik monikismakołyki w dniu 24.01.2021 23:11 skomentował:

Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii

Użytkownik monikismakołyki w dniu 09.09.2018 21:42 opublikował przepis:

Ryż z duszonym indykiem w warzywach o nucie słodko ostrej

Sezonowe warzywa na patelni podsmażamy, mięso marynowane w sosie sojowym dokładamy, całość chwilę dusimy i z ugotowanym ryżem łączymy. Jak najwięcej świeżych ziół dokłdamy, na ostro doprawiamy i na jednej patelni, obiad dla rodziny mamy. Warzywa nutę słodyczy całości dodają, ale olej z ostrą papryką i pieprz pikanterii nadają. Soli mało dodajemy bo sosem sojowym i ziołami ją zastępujemy.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 11.02.2018 22:54 opublikował przepis:

Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili

Zapraszam na gołąbki z ziemniakami, które na Podkarpaciu bardzo są znane i od wielu lat tradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 11.02.2018 22:25 opublikował przepis:

Zupa warzywna

Warzywa, jak wiemy mają kształty przeróżne, płaskie, okrągłe czy podłużne, ale też kolorami się wyróżniają, całą gamę barwę przed nami odkrywają. Najważniejsze jest to, że każde z nich smakuje indywidualnie, a razem smakowo współgrają idealnie. To zdrowie na talerzu podane, bo dzięki nim witaminy, składniki mineralne, flawonidy są nam dostarczane. Kalorii liczyć nie potrzebujemy, bo dobrze o tym wiemy, że taka porcja smakowitości, warzywnej rozmaitości, wpłynie na nasze zdrowie znakomicie, smakując jednocześnie wyśmienicie.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 15.01.2018 00:01 opublikował przepis:

Pszenne bułki z prażonym słonecznikiem – udawane grahamki

Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 14.01.2018 23:32 opublikował przepis:

Duszona karkówka w cebuli

Karkówkę dobrze doprawiłam, plastrami cebuli otuliłam, na noc zostawiłam, następnie mięso na smakowym oleju przesmażyłam. Cebuli dodałam i wodą podlałam. Cztery godz. na małym ogniu karkówka się dusiła, aż mięciutka się zrobiła. Mięso na plastry pokroiłam, a wywar z cebulą zmiksowałam i sos dobrze wyostrzony gotowy już miałam. Każdy na swój sposób może ją podawać, samą z pieczywem zjadać, lub z makaronem, ziemniakami czy różnymi kaszami, do tego tylko sałatki czy surówki przygotujcie i smakami się delektujcie.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 14.01.2018 23:26 opublikował przepis:

Zupa pełna warzyw

Zupa powinna być smaczna, kolorowa i przede wszystkim zdrowa. W jednym garnku warzywa, przyprawy, zioła się mieszają i swoimi smakami się uzupełniają. Moja zupa to połączenie warzyw kolorowych, zielonych, białych, czerwonych czy pomarańczowych. Każde z nich, oddzielnie, charakterystycznie smakują, a po połączeniu w zupie smakiem zaskakują.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 14.01.2018 23:17 opublikował przepis:

Ciasto - bakaliowy twardziel

Przepis na ciasto przez przypadek powstało, bo lukru dużo mi zostało. Z kilkoma składnikami go połączyłam i dużo bakalii dołożyłam. Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 14.01.2018 23:11 opublikował przepis:

Włoskie farfalle z kurczakiem i sałatą rzymską

Niektóre warzywa tylko w formie świeżej zjadałam, sałatę rzymską do nich zaliczałam. Postanowiłam, trochę inaczej ją przygotować i na ciepło z makaronem oraz kurczakiem skomponować. Filet w kostkę pokroiłam i z czosnkiem wysmażyłam, sałatę do mięsa dodałam, z ugotowanym makaronem zmieszałam, smacznie doprawiłam, listki bazylią i płatki serowe dołożyłam. Danie to jest szybkie i nieskomplikowane, w sam raz na drugie danie.

Użytkownik monikismakołyki w dniu 15.03.2017 11:32 opublikował przepis:

Zupa krem z selerem naciowym

Polecam przygotować zupę ekspresową, bardzo kremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową
Użytkownik monikismakołyki w dniu 15.03.2017 11:20 opublikował przepis:

Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką

Gołąbki szybkie do przygotowania, smaczne z ciekawym farszem do zjadania.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 15.03.2017 11:04 opublikował przepis:

Spaghetti warzywne z grecką nutą

Każdy powinien w swoim codziennym odżywianiu, nie zapomnieć o dużej ilości warzyw spożywaniu.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 15.03.2017 10:49 opublikował przepis:

Babeczki czekoladowe z wafelkami, pana cottą chałwową i musem pomarańczowym

Babeczki czekoladowe z wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, pana cottą o smaku chałwowym i musem pomarańczowym. Czereśnie w syropie zielonym fajnie kontrastowały, a płatki czekoladowe i mięta delikatności dodały.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 15.03.2017 10:25 opublikował przepis:

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry

Portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki temu smak curry otrzymałam i złocistą skórkę uzyskałam.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 15.03.2017 10:17 opublikował przepis:

Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą

Polecam risotto na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo "namieszała" i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem wyostrzyłam.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 17.04.2016 23:08 opublikował przepis:

Sałatka z szynką, mozzarellą i pomidorkami suszonymi

Kto je sałatki ten jest piękny i gładki, tak się powiada i dobrze się składa, bo mam dla Was propozycję wyjątkową, sałatkę kolorową. Pomidorki do niej wcześniej przygotowujemy i w oleju przechowujemy. Łączymy wszystkie składniki i powstają sałatkowe smakołyki.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 17.04.2016 22:54 opublikował przepis:

Rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami

Rolada z kurczaka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. A gdy słodkie owoce do sałatki dodamy to oryginalne połączenie smaków uzyskamy. Mięso jest grillowane i dlatego to jest fit danie, a warzywa, owoce są bardzo zdrowe i na talerzu kolorowe.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 17.04.2016 22:41 opublikował przepis:

Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem

W końcu kiełki mi w doniczkach wykiełkowały :P więc od razu w sałatce wylądowały :P Nie tylko ciekawie wyglądają, ale fajnego smaku dodają. Na talerzu rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko z wody dołożyłam. Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem dla kontrastu posypałam.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 31.01.2016 21:29 opublikował przepis:

Spaghetti w pesto z rukoli, polędwicą z łososia i gorgonzolą

Szybkie makaronowe danie, każdy przygotować jest w stanie. Pesto z rukoli za pomocą blendera miksujemy, polędwicę z łososia kilka sek. grzejemy, fantazyjnie na talerzu układamy, gorgonzolę, orzeszki dokładamy i smaczne danie już mamy.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 31.01.2016 21:16 opublikował przepis:

Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami

Smacznie, zdrowo i kolorowo.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 08.01.2016 19:50 opublikował przepis:

Rogale bakaliowe

Moje rogale żeby zrobić, trochę czasu wymagają, ale za to super smak mają. Ciasto jest łatwe do przygotowania, bo większość jest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 08.01.2016 19:37 opublikował przepis:

Rogaliki drożdżowe z masą makowo-migdałową

Pyszne rogaliki z masą makowo migdałową zrobiłam i rodzinę ugościłam. Wyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie później żałować, bo moje szybko znikały, bo wszystkim smakowały.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 08.01.2016 19:26 opublikował przepis:

Myszki na kiełkującej łące

Małe myszki z jajek na łące z kiełków sobie siedziały i serek żółty chrupały. Dzieci im się przez chwilę przyglądały, a potem ze smakiem wszystko pozjadały. Trochę szkoda myszek, bo zjedzone zostały, ale one przecież, o tym doskonale wiedziały.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 08.01.2016 19:11 opublikował przepis:

Wielkanocne zajączki

Zajączki w piekarniku rosły jak szalone, bo przecież na drożdżach były robione. Uszy im w różne strony odstają, a oczka, nos z rodzynek mają. Migdałowe zęby mają i się do nas uśmiechają. Niech wam dzieci pomagają i radość z wspólnego pieczenia mają.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 08.01.2016 18:38 opublikował przepis:

Pieczeń rzymska z jajkami

Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 08.01.2016 18:30 opublikował przepis:

Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe

Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały, i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie schrupały, bo im smakowały. Czasem proste czynności da naszym najbliższym wiele radości.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 08.01.2016 18:25 opublikował przepis:

Wielkanocne broszki

Brioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 08.01.2016 18:18 opublikował przepis:

Chałka w barany skręcona

Miałam chałkę upiec, taką zwykłą plecioną, ale wpadłam na pomysł, że zrobię barana.To taka moja inwencja, może barany nie są idealne, ale smakują dobrze, dzieciom się podobają.

To może cię zainteresować