FB

monikismakołyki

O mnie:

Kuchnia to moje miejsce gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Prowadzę bloga https://monikismakolyki.pl/

Liczba przepisów: 95

Obserwujących: 3

 
Wiadomość
Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.07.2022 12:32 skomentował:

Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną

Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.07.2022 12:32 skomentował:

Grillowane francuskie paluchy z boczkiem

Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.07.2022 12:31 skomentował:

Grillowane francuskie paluchy z boczkiem

Użytkownik monikismakołyki w dniu 22.06.2022 18:51 opublikował przepis:

Sałatka zdrowia – kasza z kurkami i biało zielonymi dodatkami

Zapraszam na kaszę jęczmienną w sałatkowej odsłonie z kurkami i biało zielonymi kulkami, czyli mozzarellą i oliwkami. Dodatkowo z kiełkami koniczyny, bazylią i szczypiorkiem czosnkowym mieszamy i delikatnym smakowo olejem z ostropestu polewamy. Pamiętać należy, że „zimno tłoczone” oleje na zimno tylko podajemy, bo w ten sposób ich właściwości zachowujemy.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 22.06.2022 18:25 opublikował przepis:

Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną

Kiedy słońce grzeje moja buzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję. Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 22.06.2022 18:09 opublikował przepis:

Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert

Pastę z zielonych oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 22.06.2022 18:00 opublikował przepis:

Grillowane francuskie paluchy z boczkiem

Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia. Jeśli w piekarniku paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.09.2021 00:35 opublikował przepis:

Wegański kuskus z soczewicą czerwoną i warzywami z woka

Szybki obiad w max. 30 min się go przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. Delikatny, miękki kuskus, soczewica z cebulę, cukinia i brązowymi pieczarkami, połączona ze świeżymi ziołami. Egzotycznie doprawione z chrupiącymi orzechami połączone. To obiad dla całej rodziny przygotowany, z wielki smakiem i dla zdrowia zjadany.
Użytkownik monikismakołyki w dniu 06.09.2021 00:25 opublikował przepis:

Kuskus perłowy z brukselką, cukinią i pomidorkami o nucie wędzonej papryki

Kiedy kuskus gotujemy (15 min), to w tym czasie warzywa przygotowujemy. Brukselkę, cebulę, cukinię na patelni smażymy, potem pod przykryciem do miękkości dusimy. Groszek oddzielnie gotujemy, bo idealny smak i kolor uzyskać chcemy. Potem wszystkie składniki ze sobą mieszamy, koperek i wędzona paprykę dokładamy. Danie obiadowe wegańskie, w smaku wyjątkowe, nie tylko kolorowe, ale i zdrowe.

To może cię zainteresować