REKLAMA

Pasztet z grzybów leśnych

wyświetlono: 9591 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Delikatny, pyszny i aromatyczny pasztet z grzybów leśnych z dodatkiem marchewki i cebuli to pyszna propozycja dla wszystkich smakoszy grzybów :D

opublikowany: 24.09.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg grzybów leśnych (u mnie prawdziwki i kozaki)
    2 marchewki
    2 cebule
    2 łyżki oliwy
    ½ szklanki wody
    2 jajka
    około 4 łyżek bułki tartej
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

    Marchewkę obieramy kroimy w plasterki, obrana cebulę w piórka. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą – zmniejszamy ogień, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości tj. jakieś 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Keksówki wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pieczemy 60 minut. W międzyczasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów – ponownie wstawiamy je do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

    Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anita176 20190925_154312

Pasztet z grzybów leśnych

Bardzo smaczna propozycja dla osób które lubią pasztety.

kategoria: Pasztet opublikowany: 10.10.2019 | wyświetlono: 223 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Pasztet z cukinii i leśnych grzybów

Wegetariańska wersja pasztetu. Idealny do pieczywa i sosu pomidorowego.

kategoria: Pasztet opublikowany: 23.07.2013 | wyświetlono: 4788 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE