Zapiekanka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety opłukać, osuszyć i oczyścić.
Pokroić w kostkę i posypać przyprawą gyros.
Wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
Ogórki pokroić w plastry.
Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej.
Usmażyć na nim kurczaka.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Odcedzić.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 100 gram ryżu.
Posmarować majonezem i ketchupem.
Posypać połową startego sera.
Wyłożyć kolejno warstwowo po połowie mięsa z kurczaka, kukurydzy, papryki i ogórków.
Na to wyłożyć resztę ryżu.
Posmarować majonezem i ketchupem.
Wyłożyć resztę mięsa z kurczaka, kukurydzy, papryki i ogórków.
Posypać startym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut w 190 st C.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane posiekaną natką pietruszki.
Komentarze