Kolorowy przekładaniec

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 3 osób

Zapiekanka z ryżu, mięsa drobiowego i szpinaku z dodatkiem różnych serów. Kolorowa, aromatyczna, pyszna - zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    150 g ryżu basmati
    300 g polędwiczek z kurczaka
    200 g szpinaku "baby"

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 łyżki tartego sera Grana Padano
    100 g sera feta
    5 łyżek tartego sera mozzarella

    składniki robocze:
    1 łyżka oleju
    2 łyżki masła klarowanego
    1/2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri
    2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
    2 ząbki czosnku
    sól
    masło do wysmarowania tortownicy

    dekoracja:
    liście szpinaku
    pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kolorowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki płuczemy, osuszamy i kroimy w bardzo małą kostkę lub siekamy w blenderze. Dodajemy 1 łyżkę oleju, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri i 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 60 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym (1 łyżka). Studzimy, dodajemy 1 łyżeczkę papryki wędzonej i 2 łyżki startej mozzarelli. Mieszamy.
  • 2. Szpinak płuczemy, osuszamy, kilka liści zostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy na rozgrzane na patelni masło klarowane (jedna łyżka). Dusimy kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Łączymy z serem feta pokrojonym w drobną kostkę.
  • 3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy, lekko studzimy, dodajemy 2 łyżki sera Grana Padano i dokładnie mieszamy.
  • 4. Dno tortownicy o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy masłem. Wkładamy połowę ryżu, wyrównujemy i lekko ugniatamy powierzchnię. Następnie wykładamy warstwę szpinaku, resztę ryżu i mięso. Każdą warstwę wyrównujemy i lekko ugniatamy. Wierzch posypujemy 3 łyżkami startej mozzarelli.
  • 5. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 minut i zapiekamy ok. 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie oddzielamy przypieczone boki od brzegu i zdejmujemy obręcz tortownicy. Dekorujemy pozostawionymi liśćmi szpinaku i połówkami żółtych i czerwonych pomidorków.

Porady

W czasie krojenia porcje zapiekanki mogą się trochę rozlatywać. Można zapiekankę ostudzić, zimną pokroić na porcje i podgrzać je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Jeśli chcemy przygotować większą ilość zapiekanki, można proporcje podwoić i zapiec całość w tortownicy o średnicy 24 cm. Zamiast polędwiczek z kurczaka można użyć innego mięsa drobiowego bez kości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować