Kolorowy przekładaniec

  • wyświetlono: 959 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zapiekanka z ryżu, mięsa drobiowego i szpinaku z dodatkiem różnych serów. Kolorowa, aromatyczna, pyszna - zarówno na ciepło, jak i na zimno.

portret
  • 3 porcje
  • 60min

Składniki

składniki podstawowe z zestawu a:
150 g ryżu basmati
300 g polędwiczek z kurczaka
200 g szpinaku "baby"

składnik podstawowy dodatkowy:
2 łyżki tartego sera Grana Padano
100 g sera feta
5 łyżek tartego sera mozzarella

składniki robocze:
1 łyżka oleju
2 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri
2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
2 ząbki czosnku
sól
masło do wysmarowania tortownicy

dekoracja:
liście szpinaku
pomidorki koktajlowe żółte i czerwone

Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowy przekładaniec

  • 1. Polędwiczki płuczemy, osuszamy i kroimy w bardzo małą kostkę lub siekamy w blenderze. Dodajemy 1 łyżkę oleju, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri i 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 60 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym (1 łyżka). Studzimy, dodajemy 1 łyżeczkę papryki wędzonej i 2 łyżki startej mozzarelli. Mieszamy.
  • 2. Szpinak płuczemy, osuszamy, kilka liści zostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy na rozgrzane na patelni masło klarowane (jedna łyżka). Dusimy kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Łączymy z serem feta pokrojonym w drobną kostkę.
  • 3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy, lekko studzimy, dodajemy 2 łyżki sera Grana Padano i dokładnie mieszamy.
  • 4. Dno tortownicy o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy masłem. Wkładamy połowę ryżu, wyrównujemy i lekko ugniatamy powierzchnię. Następnie wykładamy warstwę szpinaku, resztę ryżu i mięso. Każdą warstwę wyrównujemy i lekko ugniatamy. Wierzch posypujemy 3 łyżkami startej mozzarelli.
  • 5. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 minut i zapiekamy ok. 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie oddzielamy przypieczone boki od brzegu i zdejmujemy obręcz tortownicy. Dekorujemy pozostawionymi liśćmi szpinaku i połówkami żółtych i czerwonych pomidorków.

Porady

W czasie krojenia porcje zapiekanki mogą się trochę rozlatywać. Można zapiekankę ostudzić, zimną pokroić na porcje i podgrzać je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Jeśli chcemy przygotować większą ilość zapiekanki, można proporcje podwoić i zapiec całość w tortownicy o średnicy 24 cm.
Zamiast polędwiczek z kurczaka można użyć innego mięsa drobiowego bez kości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakser fetakolacjaobiadser mozzarellaryż basmatipolędwiczki z kurczakazapiekanka ryżowaser grana padanowytrawny torcikkreatywne_gotowanie16

Komentarze

Podobne przepisy

Cebulowy przekładaniec

Dodane przez: iziona

Cebulowy przekładaniec

Pyszne mięsko z sałatką cebulową...

przekładaniec drobiowy po włosku

Dodane przez: agarybak76

Drobiowy przekładaniec po włosku

Ciekawa propozycja podania fileta...

Przekładańce z tarciną ziemniaczana

Dodane przez: Świeca Urszula

Przekładańce z tarciną ziemniaczaną

Polecam danie mojej babci. Najsmaczniejsze...

KIEŁBASIANA PRZEKŁADANKA

Dodane przez: Magda_Z

KIEŁBASIANA PRZEKŁADANKA

Pyszna, chrupiąca, przekładana...

Kolorowe kotleciki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kolorowe kotleciki

Smaczne i kolorowe.

niedzielny przekładaniec

Dodane przez: bieniaszka

Niedzielny przekładaniec

Smakuje na ciepło i na zimno.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE