REKLAMA

Kolorowy przekładaniec

wyświetlono: 1047 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Zapiekanka z ryżu, mięsa drobiowego i szpinaku z dodatkiem różnych serów. Kolorowa, aromatyczna, pyszna - zarówno na ciepło, jak i na zimno.

opublikowany: 28.05.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 60 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    150 g ryżu basmati
    300 g polędwiczek z kurczaka
    200 g szpinaku "baby"

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 łyżki tartego sera Grana Padano
    100 g sera feta
    5 łyżek tartego sera mozzarella

    składniki robocze:
    1 łyżka oleju
    2 łyżki masła klarowanego
    1/2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri
    2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
    2 ząbki czosnku
    sól
    masło do wysmarowania tortownicy

    dekoracja:
    liście szpinaku
    pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki płuczemy, osuszamy i kroimy w bardzo małą kostkę lub siekamy w blenderze. Dodajemy 1 łyżkę oleju, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri i 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 60 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym (1 łyżka). Studzimy, dodajemy 1 łyżeczkę papryki wędzonej i 2 łyżki startej mozzarelli. Mieszamy.
  • 2. Szpinak płuczemy, osuszamy, kilka liści zostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy na rozgrzane na patelni masło klarowane (jedna łyżka). Dusimy kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Łączymy z serem feta pokrojonym w drobną kostkę.
  • 3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy, lekko studzimy, dodajemy 2 łyżki sera Grana Padano i dokładnie mieszamy.
  • 4. Dno tortownicy o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy masłem. Wkładamy połowę ryżu, wyrównujemy i lekko ugniatamy powierzchnię. Następnie wykładamy warstwę szpinaku, resztę ryżu i mięso. Każdą warstwę wyrównujemy i lekko ugniatamy. Wierzch posypujemy 3 łyżkami startej mozzarelli.
  • 5. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 minut i zapiekamy ok. 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie oddzielamy przypieczone boki od brzegu i zdejmujemy obręcz tortownicy. Dekorujemy pozostawionymi liśćmi szpinaku i połówkami żółtych i czerwonych pomidorków.

Porady

W czasie krojenia porcje zapiekanki mogą się trochę rozlatywać. Można zapiekankę ostudzić, zimną pokroić na porcje i podgrzać je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Jeśli chcemy przygotować większą ilość zapiekanki, można proporcje podwoić i zapiec całość w tortownicy o średnicy 24 cm. Zamiast polędwiczek z kurczaka można użyć innego mięsa drobiowego bez kości.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Kolorowy przekładaniec

Placek trochę pracochłonny ale bardzo smaczny

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 06.10.2012 | wyświetlono: 12511 Książki kucharskie: 52 | Polecenia: 2
Dodane przez: otylia-sieczka otylia-sieczka

Kolorowy przekładaniec

Wyśmienite ciasto o lekko winnym smaku.

kategoria: Desery sok opublikowany: 14.04.2013 | wyświetlono: 1867 Książki kucharskie: 23 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Kolorowy przekładaniec

Bardzo smaczne i proste ciasto.

kategoria: Desery opublikowany: 23.02.2013 | wyświetlono: 1023 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Borowka Borowka

Kolorowy przekładaniec

Deser smakuje małym i dużym.

kategoria: Desery opublikowany: 25.06.2014 | wyświetlono: 242 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE