Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

4.3 (339 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 8 osób

Krokiety to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jeśli nie udało nam się ususzyć grzybów leśnych warto sięgnąć po pieczarki. Do pieczarek dodajemy kapustę i otrzymamy pyszne nadzienie. Krokiety podaje się u mnie z czerwonym barszczem.

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
    • 4 jajka,
    • 4 szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 3 szklanki mleka,
    • 3 szklanki wody,
    • 4 łyżki oleju,
    • NADZIENIE:
    • 1kg pieczarek,
    • 1kg kiszonej kapusty,
    • 2 duże cebule,
    • 2 łyżeczki majeranku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Masło do smażenia,
    • DODATKOWO:
    • 4 jajka,
    • Bułka tarta do panierowania,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.3 (339 ocen)

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 2. NADZIENIE: Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Odciskamy nadmiar wody. Kapustę drobno siekamy. Pieczarki płuczemy i osuszamy. Następnie drobno je siekamy. Na dużej patelni szklimy posiekane w kostkę cebule. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy razem całość przez kilka minut aż całą woda z pieczarek wyparuje.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 3. Wówczas dodajemy kapustę. Smażymy razem 5-10 minut często mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 4. Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go ciasno tak jak krokieta. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami. Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli i pieprzu. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy je na oleju na rumiano z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu.
    Życzę smacznego
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 5. i zwijamy go ciasno tak jak krokieta.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 6. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 7. Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli i pieprzu. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 8. Obsmażamy je na oleju na rumiano z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować