REKLAMA

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

wyświetlono: 156427 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 2

Krokiety to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jeśli nie udało nam się ususzyć grzybów leśnych warto sięgnąć po pieczarki. Do pieczarek dodajemy kapustę i otrzymamy pyszne nadzienie. Krokiety podaje się u mnie z czerwonym barszczem.

opublikowany: 11.10.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • • NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
    • 4 jajka,
    • 4 szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 3 szklanki mleka,
    • 3 szklanki wody,
    • 4 łyżki oleju,
    • NADZIENIE:
    • 1kg pieczarek,
    • 1kg kiszonej kapusty,
    • 2 duże cebule,
    • 2 łyżeczki majeranku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Masło do smażenia,
    • DODATKOWO:
    • 4 jajka,
    • Bułka tarta do panierowania,
    • Olej do smażenia
Ocena:

(średnia 4.9 z 181 głosów)

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 2. NADZIENIE: Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Odciskamy nadmiar wody. Kapustę drobno siekamy. Pieczarki płuczemy i osuszamy. Następnie drobno je siekamy. Na dużej patelni szklimy posiekane w kostkę cebule. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy razem całość przez kilka minut aż całą woda z pieczarek wyparuje.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 3. Wówczas dodajemy kapustę. Smażymy razem 5-10 minut często mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 4. Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go ciasno tak jak krokieta. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami. Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli i pieprzu. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy je na oleju na rumiano z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu.
    Życzę smacznego
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 5. i zwijamy go ciasno tak jak krokieta.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 6. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 7. Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli i pieprzu. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą 8. Obsmażamy je na oleju na rumiano z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anyzkowo unnamed (1)

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Przepyszne do barszczu

kategoria: krokiety Przystawki opublikowany: 31.10.2015 | wyświetlono: 28763 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: BARB 65283227_201192117466427_1378378167768580096_n

Krokiety kapustą kiszoną i miesem mielonym

Klasyka kuchni polskiej...

kategoria: barszcz barszcz czerwony Dania główne krokiety opublikowany: 05.04.2014 | wyświetlono: 97912 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE