Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

  • wyświetlono: 82210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Krokiety to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jeśli nie udało nam się ususzyć grzybów leśnych warto sięgnąć po pieczarki. Do pieczarek dodajemy kapustę i otrzymamy pyszne nadzienie. Krokiety podaje się u mnie z czerwonym barszczem.

Cukiereczek

Składniki

• NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
• 4 jajka,
• 4 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka soli,
• 3 szklanki mleka,
• 3 szklanki wody,
• 4 łyżki oleju,
• NADZIENIE:
• 1kg pieczarek,
• 1kg kiszonej kapusty,
• 2 duże cebule,
• 2 łyżeczki majeranku,
• Sól,
• Pieprz,
• Masło do smażenia,
• DODATKOWO:
• 4 jajka,
• Bułka tarta do panierowania,
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą2. NADZIENIE: Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Odciskamy nadmiar wody. Kapustę drobno siekamy. Pieczarki płuczemy i osuszamy. Następnie drobno je siekamy. Na dużej patelni szklimy posiekane w kostkę cebule. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy razem całość przez kilka minut aż całą woda z pieczarek wyparuje.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą3. Wówczas dodajemy kapustę. Smażymy razem 5-10 minut często mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą4. Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go ciasno tak jak krokieta. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami. Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli i pieprzu. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy je na oleju na rumiano z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu.
    Życzę smacznego
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą5. i zwijamy go ciasno tak jak krokieta.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą6. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą7. Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli i pieprzu. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.
  • Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą8. Obsmażamy je na oleju na rumiano z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babcikiszona kapustadanie świąteczneWigiliaświętakolacjaobiadkrokietyOBIAD BEZ MIĘSAjarski obiadboże_narodzenia

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z mięsem mielonym, kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Martyna1991

Krokiety z mielonym, kapustą i pieczarkami

Krokiety do dość pracochłonne danie...

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Karolina7872

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety są przepyszne. Często...

krokiety

Dodane przez: moni

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Pyszne krokiety domowej roboty,pracochłonne...

Krokiety z kiszoną kapustą

Dodane przez: Świeca Urszula

Krokiety z kiszoną kapustą

Polecam krokiety z kiszoną kapustą....

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: bogusia82

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami...

Krokiety z kapustą i grzybami

Dodane przez: aniak

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Domowe krokiety są najlepsze. Pyszności.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE