Gołąbki bez zawijania

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczne klopsiki w sosie pomidorowym- poświęcimy im mniej czasu na przygotowanie, a smakują równie pysznie co tradycyjne gołąbki.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
    pół niedużej białej kapusty
    1 woreczek ryżu
    1 jajko
    1 cebula
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 ząbek czosnku
    2-4 łyżki bułki tartej
    zioła prowansalskie
    mielona słodka i ostra papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    Sos pomidorowy:
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    0,5 l bulionu
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie nieco krócej niż wg.przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Do miski przełożyć mięso mielone, posiekaną kapustę, ryż, oraz cebulę z czosnkiem. Wbić jajko, dodać posiekany koperek i bułkę tartą. Doprawić do smaku słodką i ostrą mieloną papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Wymieszać na gładką masę.
  • 2. Mokrymi dłońmi z masy formować okrągłe klopsiki i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do garnka, podlać bulionem (tyle, by lekko zakrywała gołąbki), dodać liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz koncentrat. Delikatnie przemieszać. Dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić 1 łyżką mąki i śmietany, rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Na koniec w razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Klopsiki podawać z ziemniakami polane sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować