Violetka76

Violetka76

O mnie:

Prywatnie mama trzech wspaniałych dziewczynek, żona "obieżyświata". Optymistka kochająca podróże. Z wykształcenia pedagog.

Obserwujących: 11

 
Wiadomość
Użytkownik Violetka76 w dniu 13.06.2018 11:10 opublikował przepis:

Gołąbki w kapuście włoskiej - z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Uwielbiam te gołąbki – farsz jest pyszny, tani i bardzo prosty w przygotowaniu. Taką wersję gołąbków możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Ja szczególnie polecam je na piątkowe obiady i oczywiście na Wigilię.
Użytkownik Violetka76 w dniu 12.06.2018 13:55 opublikował przepis:

Faworki mięsne z dipem czosnkowym

Mięso z piersi kurczaka smażone na kształt chrustów. Wbrew pozorom niesamowicie soczyste i delikatne.
Użytkownik Violetka76 w dniu 12.06.2018 13:37 opublikował przepis:

Zupa ogórkowa na smażonych na maśle ogórkach

Nie wiem czy jedliście w ten sposób przygotowaną zupę ogórkową. Dla mnie najlepsza bo z mojego rodzinnego domu.
Użytkownik Violetka76 w dniu 09.06.2018 19:21 opublikował przepis:

Podudzia kurczaka duszone w sosie marchewkowo – cebulowym

Bardzo prosta a zarazem pyszna propozycja obiadowa. Rozpływające się w ustach delikatne mięso i wspaniały sos. Takim kurczakiem będą również zajadali się nasi najmłodsi.
Użytkownik Violetka76 w dniu 09.06.2018 19:13 skomentował:

Kurczak w ryżu, kurkach i pomidorach – z patelni

Użytkownik Violetka76 w dniu 09.06.2018 19:13 skomentował:

Kurczak w ryżu, kurkach i pomidorach – z patelni

Użytkownik Violetka76 w dniu 08.06.2018 15:05 opublikował przepis:

Kurczak w ryżu, kurkach i pomidorach – z patelni

Proste i smaczne danie jednogarnkowe z kurczakiem i kurkami.
Użytkownik Violetka76 w dniu 04.06.2018 19:46 opublikował przepis:

Młoda kapusta z kluskami rzucanymi

Smaki mojego dzieciństwa. Pyszności!
Użytkownik Violetka76 w dniu 22.08.2017 10:50 opublikował przepis:

Domowa konfitura z żurawiny

Nadaje się zarówno do dań na słodko jak i do mięs. Wyśmienita na zimno i gorąco.
Użytkownik Violetka76 w dniu 22.08.2017 10:27 opublikował przepis:

Grochówka po szwedzku-z musztardą, tymiankiem i imbirem

Bardzo smaczna, syta i rozgrzewająca zupa na zbliżające się chłodniejsze dni. Na połówkach łuskanego grochu i wędzonym boczku bardzo szybko się ją gotuje.
Użytkownik Violetka76 w dniu 22.08.2017 08:12 opublikował przepis:

Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem

Najsmaczniejsza a co za tym idzie najczęściej robiona przeze mnie sałatka - na święta, na weekend i różnego rodzaju imprezy.
Użytkownik Violetka76 w dniu 21.08.2017 13:20 opublikował przepis:

Loksze z farszem kurkowym

Loksze są rodzajem słowackiego naleśnika przygotowanego z ciasta, którego głównym składnikiem są gotowane ziemniaki. Idealnie nadają się do tego ziemniaki, które często zostają nam z poprzedniego dnia. Loksze można podawać na ostro i na słodko.
Użytkownik Violetka76 w dniu 21.08.2017 11:33 opublikował przepis:

Drożdżowe, ziołowe placki z kurkami i szałwią

Rodzaj pizzy z wyraźnym akcentem ziołowym i chrupiącymi grzybkami.
Użytkownik Violetka76 w dniu 21.08.2017 10:19 opublikował przepis:

Kurczak z farszem porzeczkowym

Niebanalny sposób na urozmaicenie pieczonego kurczaka - porzeczki nadają mu naprawdę ciekawego smaku. Polecam podawać z ziołowymi ziemniaczkami.
Użytkownik Violetka76 w dniu 21.08.2017 09:06 opublikował przepis:

Jogurtowa drożdżówka z marynowaną dynią

Drożdżówki na jogurcie są bardzo puchate i długo zachowują świeżość. Do słodkich wypieków zamiast świeżej lub mrożonej dyni z powodzeniem możemy użyć tą ze słoiczka - zachwyci smakiem i wyglądem niejednego łasucha. Bardzo polecam.
Użytkownik Violetka76 w dniu 21.08.2017 07:25 opublikował przepis:

Marynowana dynia na słodko - z cytrusami i żurawiną

Kilka słoiczków takiej dyni powinno się znaleźć w spiżarni każdej gospodyni. Zimową porą idealnie sprawdza się do przygotowania słodkich deserów, wypieków oraz sałatek.
Użytkownik Violetka76 w dniu 21.08.2017 06:38 opublikował przepis:

Kurczak po żydowsku

Sposób na soczystego kotlecika z piersi kurczaka
Użytkownik Violetka76 w dniu 06.10.2016 07:17 opublikował przepis:

Flaczki z kani z pastą ajvar

Pikantna wersja popularnej i lubianej zupy z grzybów.
Użytkownik Violetka76 w dniu 06.10.2016 06:58 opublikował przepis:

Murzynek korona z całymi gruszkami i jarzębiną

Uważam, że jarzębina jest nie tylko dodatkiem do mięs. Możemy śmiało używać jej jako składnik słodkich wypieków, dzięki czemu zyskują one niepowtarzalny smak.
Użytkownik Violetka76 w dniu 05.10.2016 20:43 opublikował przepis:

Jesienny gulasz z dynią i opieńkami

Pyszna i tania propozycja obiadowa na jesienne dni, gdy sezon na grzyby i warzywa w pełni.
Użytkownik Violetka76 w dniu 05.10.2016 20:35 opublikował przepis:

Masło rydzowe

Uwielbiam te grzyby, więc postanowiłam przygotować z nich pyszną bazę do kanapek.
Użytkownik Violetka76 w dniu 05.10.2016 20:26 opublikował przepis:

Ziemniaki z rydzami z patelni

Rydze to jedne z najbardziej docenianych grzybów, kto ich nie lubi? Wybornie smakują podsmażone na patelni. Z dodatkiem ziemniaków i cebuli są bardzo smaczną i tanią propozycją obiadową.
Użytkownik Violetka76 w dniu 20.01.2016 13:55 opublikował przepis:

Roladki z łososia z serkiem, koperkiem, porem i papryką

Prosta w wykonaniu i wykwintna przystawka z łososia o lekko pikantnym smaku.
Użytkownik Violetka76 w dniu 20.01.2016 13:29 opublikował przepis:

Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką pietruszki

Otoczone chrupiącą skorupką, soczyste i miękkie w środku. Czosnek i pietruszka nadają im smaku oraz charakteru – jednym słowem: doskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska.
Użytkownik Violetka76 w dniu 19.01.2016 07:04 opublikował przepis:

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem

Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione.
Użytkownik Violetka76 w dniu 19.01.2016 06:41 opublikował przepis:

Prosty, szybki i zawiesisty żurek wielkanocny na wędzonej kiełbasie ( na zakwasie)

Część tradycji wielkanocnej, ale nie tylko – bardzo często przygotowuję tę pożywną zupę w ciągu roku.
Użytkownik Violetka76 w dniu 19.01.2016 06:35 opublikował przepis:

Zupa chrzanowo – czosnkowa

Zupa o wyraźnym smaku, która może zastąpić żurek lub biały barszcz.
Użytkownik Violetka76 w dniu 17.01.2016 19:54 opublikował przepis:

Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową

Chociaż ten sernik piecze się bardzo długo, to efekt jest wart czekania. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam.
Użytkownik Violetka76 w dniu 17.01.2016 19:28 opublikował przepis:

Pomarańczowy kołacz wielkanocny

Mięciutki, pachnący cytrusami kołacz będzie pięknie prezentował się na stole wielkanocnym.
Użytkownik Violetka76 w dniu 17.01.2016 19:19 opublikował przepis:

Wielkanocna baba drożdżowa

Smak i zapach tradycji, piękna ozdoba stołu świątecznego.
Użytkownik Violetka76 w dniu 13.01.2016 11:20 opublikował przepis:

Racuchy – pączuchy

Racuchy – tradycyjne drożdżowe placki z patelni. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy też na kolację. Ja proponuję wersję bardzo puchatą, nadzianą dżemem, która z powodzeniem może zastąpić pączki.
Użytkownik Violetka76 w dniu 10.01.2016 18:59 opublikował przepis:

Surówka z białej rzodkwi, pora, papryki i kukurydzy

Pyszna, zdrowa suróweczka obiadowa o wyraźnym lekko pikantnym smaku, a to za sprawą rzodkwi i pora. Nie wiem jak Wy, ale ja zawszę robię większą porcję surówki do obiadu. Jeśli zostanie zajadam się nią na kolację.
Użytkownik Violetka76 w dniu 08.01.2016 13:08 opublikował przepis:

Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską

Te gołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Bardzo smaczne, polecam.
Użytkownik Violetka76 w dniu 07.01.2016 16:47 opublikował przepis:

Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką

Jeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem.
Użytkownik Violetka76 w dniu 15.12.2015 08:18 skomentował:

Juszka rybna

Użytkownik Violetka76 w dniu 15.12.2015 08:15 opublikował przepis:

Juszka rybna

Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie przeplatają się tradycje z różnych rejonów Polski. Wigilia przeważnie jest wspólna i każdy daje coś od siebie. Na stole są dwie juszki - jedna to zupa rybna a druga to...kompot z suszu.
Użytkownik Violetka76 w dniu 13.12.2015 22:48 opublikował przepis:

Łódeczki z piersi kurczaka – z kozim serem, kiełkami rzodkiewki i czosnkiem

Kozi ser zaczęłam wykorzystywać w swojej kuchni od niedawna i bardzo go polubiłam. Nie tylko jako dodatek do sałatek. Idealnie pasuje do dań na ciepło. Farsz tych łódeczek to połaczenie jedynie trzech składników, i wierzcie mi - więcej nie trzeba...

Użytkownik Violetka76 w dniu 13.12.2015 22:23 opublikował przepis:

Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe

Smakują na ciepło i na zimno. Możemy je podawać z ulubionym sosem lub popijać czerwonym barszczem. Jednym słowem – idealna przekąska imprezowa.
Użytkownik Violetka76 w dniu 13.12.2015 22:23 opublikował przepis:

Serowo – cynamonowe kwiatuszki

W zastępstwie tradycyjnych oponek polecam wykrajane foremką do ciastek kwiatki o aromacie i smaku cynamonu. Takie na jeden kęs.
Użytkownik Violetka76 w dniu 13.12.2015 22:22 opublikował przepis:

Pałki kurczaka w marynacie majonezowej

Kiedyś przygotowywałam udka kurczaka w marynacie majonezowo – ketchupowej. Tym razem zabrakło ketchupu w mojej lodówce, więc zamarynowałam pałki w samym majonezie. Aby mięso nie było mdłe, majonez musi być dobrze doprawiony.
Użytkownik Violetka76 w dniu 10.12.2015 19:24 opublikował przepis:

Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą.

Takim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady…
Użytkownik Violetka76 w dniu 10.12.2015 19:06 opublikował przepis:

Tahini czyli domowa pasta sezamowa (z miodem)

Tahini ma bardzo duże zastosowanie w kuchni – tę pastę dodajemy do humusu, dipów, sosów a także ciast.
Użytkownik Violetka76 w dniu 10.12.2015 18:34 opublikował przepis:

Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki

Dobry sposób na przemycenie odrobiny warzyw w mięsie - dzieci je uwielbiają.

To może cię zainteresować