Prosty, szybki i zawiesisty żurek wielkanocny na wędzonej kiełbasie ( na zakwasie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki, przełożyć do garnka i zalać litrem zimnej wody. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, ziele angielskie, liść laurowy – doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i przełożyć do garnka.
Do zupy wlać zakwas, całość doprawić majerankiem, solą, pierzem i kilkoma kroplami maggi.
Gotować jeszcze około 10 – 15 minut, zabielając żurek pod koniec gotowania mąką rozrobioną w śmietanie.
Żurek podobnie jak biały barszcz można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze