Serowo – cynamonowe kwiatuszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

W zastępstwie tradycyjnych oponek polecam wykrajane foremką do ciastek kwiatki o aromacie i smaku cynamonu. Takie na jeden kęs.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
    1,5 szklanki mąki tortowej,
    1 jajko,
    1 łyżka cynamonu,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżeczka sody,
    2 łyżki kwaśnej śmietany,
    1 łyżka spirytusu lub octu,
    ½ l oleju do smażenia,
    cukier puder lub lukier i posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Oponki Ciasto

Serowo – cynamonowe kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zemleć. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (możemy nie dodawać spirytusu bądź octu, ale wtedy nasze kwiatki będą wciągały większą ilość tłuszczu).
  • 2. Wyrobione ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Foremką do ciastek wykroić kwiatki.
    W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Wrzucać na niego partiami kwiatki i smażyć na rumiano z obu stron (smażą się bardzo szybko, więc należy uważać, aby się nie przypaliły).
  • 3. Wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem udekorować – posypać cukrem pudrem lub polukrować i ozdobić dowolną posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować