Domowa konfitura z żurawiny

4.49 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nadaje się zarówno do dań na słodko jak i do mięs. Wyśmienita na zimno i gorąco.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żurawiny
    40 dag cukru
    1 szklanka soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Domowa konfitura z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę przebrać, opłukać i przelać wrzątkiem.
    Z soku pomarańczowego i cukru zagotować syrop. Żurawinę wrzucić do wrzącego syropu, wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Gotować około 30 minut.
  • 2. Gorącą konfiturę przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu odstawić w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować