Murzynek korona z całymi gruszkami i jarzębiną

0 (0 ocen)

Uważam, że jarzębina jest nie tylko dodatkiem do mięs. Możemy śmiało używać jej jako składnik słodkich wypieków, dzięki czemu zyskują one niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • 6 – 8 twardych gruszek (w zależności od wielkości),
    3 łyżki jarzębiny ze słoika,
    2 szklanki mąki,
    1 szklanka cukru,
    5 jaj,
    3 – 4 łyżki ciemnego kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    ½ szklanki mleka,
    200 g masła (ewentualnie margaryny),
    kilka kropli aromatu waniliowego,
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery Ciasto

Murzynek korona z całymi gruszkami i jarzębiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki umyć i obrać.
    Masło, kakao, cukier i mleko rozpuścić w darnku na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
    Jajka ubić na puch.
    Do zimnej masy dodać mąkę , ubite jajka, proszek do pieczenia , sodę, aromat waniliowy– dokładnie wymieszać robotem. Na koniec dodać jarzębinę i delikatnie przemieszać.
    Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy z kominem. W cieście ułożyć gruszki.
    Ciasto piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować