Uważam, że jarzębina jest nie tylko dodatkiem do mięs. Możemy śmiało używać jej jako składnik słodkich wypieków, dzięki czemu zyskują one niepowtarzalny smak.
Składniki:
6 – 8 twardych gruszek (w zależności od wielkości),
3 łyżki jarzębiny ze słoika,
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
5 jaj,
3 – 4 łyżki ciemnego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
½ szklanki mleka,
200 g masła (ewentualnie margaryny),
kilka kropli aromatu waniliowego,
cukier puder do posypania
Murzynek korona z całymi gruszkami i jarzębiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć i obrać.
Masło, kakao, cukier i mleko rozpuścić w darnku na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić na puch.
Do zimnej masy dodać mąkę , ubite jajka, proszek do pieczenia , sodę, aromat waniliowy– dokładnie wymieszać robotem. Na koniec dodać jarzębinę i delikatnie przemieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy z kominem. W cieście ułożyć gruszki.
Ciasto piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Komentarze