Podudzia kurczaka duszone w sosie marchewkowo – cebulowym

4.44 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta a zarazem pyszna propozycja obiadowa. Rozpływające się w ustach delikatne mięso i wspaniały sos. Takim kurczakiem będą również zajadali się nasi najmłodsi.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka,
    2 duże marchewki,
    1 duża cebula,
    2 ząbki czosnku
    sól,
    zioła prowansalskie,
    słodka i ostra papryka w proszku,
    pieprz kolorowy ziarnisty,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    przyprawa w płynie do zup i sosów,
    olej do smażenia,
    czubata łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.44 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Podudzia kurczaka duszone w sosie marchewkowo – cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, ziołami prowansalskimi i obiema paprykami.
    Marchew obrać, umyć i pokroić w zapałkę. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim dokładnie podudzia z obu stron. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka razem z olejem, na którym się smażył. Do mięsa dorzucić marchew, cebulę oraz czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Podlać ½ szklanki wody, przykryć pokrywą. Całość dusić na niewielkim ogniu około 60 minut od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawić jeszcze sos przyprawą typu maggi. Wyjąć mięso na talerz.
  • 3. Zaprawić sos – do szklanki wlać łyżkę stołową sosu i rozrobić w nim mąkę. Wlać do sosu, chwilę gotować. Mięso ponownie przełożyć do garnka z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować