Bardzo prosta a zarazem pyszna propozycja obiadowa. Rozpływające się w ustach delikatne mięso i wspaniały sos. Takim kurczakiem będą również zajadali się nasi najmłodsi.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 podudzia z kurczaka,
2 duże marchewki,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku
sól,
zioła prowansalskie,
słodka i ostra papryka w proszku,
pieprz kolorowy ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowy,
przyprawa w płynie do zup i sosów,
olej do smażenia,
czubata łyżka mąki
Podudzia kurczaka duszone w sosie marchewkowo – cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, ziołami prowansalskimi i obiema paprykami.
Marchew obrać, umyć i pokroić w zapałkę. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
2.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim dokładnie podudzia z obu stron. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka razem z olejem, na którym się smażył. Do mięsa dorzucić marchew, cebulę oraz czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Podlać ½ szklanki wody, przykryć pokrywą. Całość dusić na niewielkim ogniu około 60 minut od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawić jeszcze sos przyprawą typu maggi. Wyjąć mięso na talerz.
3.Zaprawić sos – do szklanki wlać łyżkę stołową sosu i rozrobić w nim mąkę. Wlać do sosu, chwilę gotować. Mięso ponownie przełożyć do garnka z sosem.
Komentarze