Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską

  • wyświetlono: 1161 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Te gołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Bardzo smaczne, polecam.

Violetka76
  • 180min

Składniki

1 duża główka białej kapusty,
2 łyżki octu
Na farsz:
1 kg ziemniaków,
30 dag kiszonej kapusty,
20 dag kiełbasy (u mnie chuda),
2 cebule,
sól,
pieprz,
majeranek,
przyprawa typu maggi,
ziele angielskie,
liście laurowe,
2 kostki bulionowe,
olej do smażenia,
Dodatkowo:
½ kostki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską

  • 1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet (można pominąć, jednak ja polecam, gdyż liście są wtedy bardziej elastyczne). Zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć około 20 minut w międzyczasie obracając kapustę.
  • 2. Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy.
  • 3. Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć.
    Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki.
    Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć do miski, dodać do nich kapustę, kiełbaskę, cebulkę oraz sól, pieprz, majeranek i maggi. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Liście kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka.
    Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe i rozkruszone kostki bulionowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 70 – 80 minut.
    Podawać na gorąco okraszone cebulką i kiełbasą.

Porady

Zamias białej kapusty możemy użyć włoskiej, ale musimy pamiętać aby parzyć ją krócej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylagołąbkigołąbki inaczejgołąbki z ziemniakami

Komentarze

Podobne przepisy

ziemniaki z jajkiem sadzonym

Dodane przez: bunia24

Podsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym i...

Szybki, tani i niezwykle sycący...

gołabki

Dodane przez: lucyna19

Gołąbki z kiszonej kapusty

Niby gołąbki jak każde inne, ale...

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską

Dodane przez: szarak86

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską

Pyszne krokiety z młodą kapustą...

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

Dodane przez: Cukiereczek

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

Krokiety to obowiązkowa pozycja...

młoda kapusta z pomidorami, kiełbaską i koperkiem

Dodane przez: edyta337

Młoda kapusta z pomidorami, kiełbaską i koperkiem

Młoda kapusta to idealne danie...

Smażona tuszka z morszczuka, ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej

Dodane przez: weronika63

Smażona tuszka z morszczuka, ziemniaki i...

Bardzo smaczna i zdrowa ryba, smażona...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE