Tahini czyli domowa pasta sezamowa (z miodem)

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Tahini ma bardzo duże zastosowanie w kuchni – tę pastę dodajemy do humusu, dipów, sosów a także ciast.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g sezamu,
    1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego),
    1 łyżka płynnego miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Pasty

Tahini czyli domowa pasta sezamowa (z miodem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i wystudzić.
    Ziarna sezamu przełożyć do blendera kielichowego, dolać olej i miód. Miksować do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej pasty (w międzyczasie wyłączamy blender i zgarniamy pastę ze ścianek kielicha, ponownie włączamy – czynność powtarzamy kilka razy).
    Pastę przełożyć do słoiczka – w lodówce możemy przechowywać ją do 3 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować