Drożdżowe, ziołowe placki z kurkami i szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z 50 ml wody i 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól i zioła prowansalskie. Wyrośnięty zaczyn wlać do miski, dolać około 70 ml wody i wyrabiać ciasto przez kilka minut ( w razie potrzeby dolać wody). Gdy ciasto zacznie tworzyć elastyczną kulę, dodać oliwę i wyrabiać jeszcze aż tłuszcz się wchłonie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 min.
2.Kurki oczyścić, opłukać i osączyć. Wrzucić na patelnię, oprószyć solą i pieprzem, krótko przesmażyć, wystudzić.
Szałwię opłukać i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
Mozzarellę osączyć z zalewy.
Szynkę i mozzarellę pokroić w cienkie plastry i porwać na małe kawałki.
3.Przygotować sos: do miseczki wlać śmietanę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę , doprawić solą i pieprzem - wymieszać.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Każdy placek posmarować sosem i rozłożyć na nim równomiernie kurki, szynkę, cebulę, szałwię i mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 15 minut
Komentarze