Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smakują na ciepło i na zimno. Możemy je podawać z ulubionym sosem lub popijać czerwonym barszczem. Jednym słowem – idealna przekąska imprezowa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    ½ kg twarogu półtłustego,
    ½ kg mąki tortowej,
    250 g margaryny,
    ulubiona mieszanka przypraw: może być do grosa, pizzy lub mozzarelli,
    sól

    Na farsz:
    7 – 8 cebul,
    pieprz,
    sól

    Dodatkowo:
    1 jajko,
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, porządnie doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć (płyny muszą odparować). Wystudzić.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki (około 1 godziny).
    Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki (około 3 mm) placek o szerokości około 30 cm.
  • image-0jmji90 3. Na cieście cienko i równomiernie rozsmarować warstwę farszu. Następnie zwijać ruloniki (2 obroty podczas zwijania). Odciąć i zwijać następny rulonik.
  • image-02j8h1k 4. Poszczególne paski zwijać w ślimaczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną maku.
    Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika około 30 minut (do czasu zrumienienia się ciasta).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować