Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, porządnie doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć (płyny muszą odparować). Wystudzić.
2.Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki (około 1 godziny).
Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki (około 3 mm) placek o szerokości około 30 cm.
3.Na cieście cienko i równomiernie rozsmarować warstwę farszu. Następnie zwijać ruloniki (2 obroty podczas zwijania). Odciąć i zwijać następny rulonik.
4.Poszczególne paski zwijać w ślimaczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną maku.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika około 30 minut (do czasu zrumienienia się ciasta).
Komentarze