Marynowana dynia na słodko - z cytrusami i żurawiną

4.49 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Kilka słoiczków takiej dyni powinno się znaleźć w spiżarni każdej gospodyni. Zimową porą idealnie sprawdza się do przygotowania słodkich deserów, wypieków oraz sałatek.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • średniej wielkości dynia
    1 szklanka żurawiny
    2 pomarańcze
    Zalewa
    3 szklanki wody
    2/3 szklanki octu 6%
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Marynowana dynia na słodko - z cytrusami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie przekroić, oczyścić z pestek , obrać skórkę. Pokroić w kostkę - około 1,5 cm.
    Żurawinę opłukać, pomarańcze obrać ze skórki i pokroić .
  • 2. W garnku zagotować wodę, wrzucić dynię i krótko obgotować: 3-4 minuty. Wyjąć na sito, osączyć i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Wystudzoną dynie przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać po łyżeczce żurawiny i kawałku pomarańczy.
  • 4. Składniki zalewy zagotować. Ciepłą zalewą zalać słoiki, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 - 15 minut. Wystudzić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować