Loksze z farszem kurkowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Loksze są rodzajem słowackiego naleśnika przygotowanego z ciasta, którego głównym składnikiem są gotowane ziemniaki. Idealnie nadają się do tego ziemniaki, które często zostają nam z poprzedniego dnia. Loksze można podawać na ostro i na słodko.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto
    500 - 600 g ugotowanych ziemniaków
    200 g mąki pszennej
    1 jajko
    sól do smaku
    Farsz:
    500 g kurek
    2 cebule
    2 łyżki tartej bułki
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    Dodatkowo
    1/2 kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Krokiety Naleśniki

Loksze z farszem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć na sicie i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę oraz kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 - 15 minut. Odstawić.
  • 2. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez drobną praskę. Dodać jajko i sól - wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać elastyczne ciasto (ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków).
    Z wyrobionego ciasta odrywać oprószoną mąką dłonią małe porcje, formować z nich kulki i układać na porządnie posypanej mąką stolnicy. Kulki cienko rozwałkować a przed smażeniem usunąć z nich nadmiar mąki.
  • 3. Posmarowaną tłuszczem patelnię rozgrzać i smażyć loksze - na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliły.
    Gorące placki przetrzeć masłem, nałożyć farsz i zwinąć . Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować