Młoda kapusta z kluskami rzucanymi

4.49 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaki mojego dzieciństwa. Pyszności!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Młoda kapusta:
    1 główka młodej kapusty,
    2 marchewki,
    sól ,
    pieprz ,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    majeranek,
    200 ml śmietany 18%
    pęczek koperku,
    200 – 300 g cienkiej kiełbasy,
    2 łyżki mąki pszennej,
    Na kluski:
    2 jajka,
    2 szklanki mąki pszennej,
    pół szklanki zimnej wody,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Bigos

Młoda kapusta z kluskami rzucanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przeciąć na ćwiartki i poszatkować. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać, a kiełbasę pokroić w kostkę.
    Kapustę, marchewkę i kiełbasę przełożyć do garnka, podlać połową szklanki wody, przykryć i gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając.
    Dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania dorzucić koperek. Całość zaprawić mąką rozrobioną w śmietance, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Chwilę gotować.
  • 2. Ugotować kluski:
    Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i roztrzepać. Partiami dodawać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto trzepaczką.
    Mały talerz popłukać zimną wodą i nałożyć część ciasta. Zagotować wodę w dużym garnku. Łyżką wrzucać ciasto na wrzątek. Od chwili wypłynięcia klusek gotować jeszcze 2-3 minuty. Ugotowane kluski wyjąć na cedzak i przelać zimną wodą. Ugotować następną partię.

    Na talerze nałożyć ciepłe kluseczki i kapustę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować