Młoda kapusta z kluskami rzucanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przeciąć na ćwiartki i poszatkować. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać, a kiełbasę pokroić w kostkę.
Kapustę, marchewkę i kiełbasę przełożyć do garnka, podlać połową szklanki wody, przykryć i gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania dorzucić koperek. Całość zaprawić mąką rozrobioną w śmietance, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Chwilę gotować.
2.Ugotować kluski:
Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i roztrzepać. Partiami dodawać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto trzepaczką.
Mały talerz popłukać zimną wodą i nałożyć część ciasta. Zagotować wodę w dużym garnku. Łyżką wrzucać ciasto na wrzątek. Od chwili wypłynięcia klusek gotować jeszcze 2-3 minuty. Ugotowane kluski wyjąć na cedzak i przelać zimną wodą. Ugotować następną partię.
Komentarze