Flaczki z kani z pastą ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę, por oraz czosnek obrać i umyć . Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półtalarki, czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać połowę porcji masła, wrzucić warzywa , posolić i przesmażyć. Przełożyć do garnka.
2.Kanie oczyścić, umyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i przesmażyć na reszcie masła, przełożyć do warzyw.
3.Całość zalać wodą, dodać bulion warzywny, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, pieprz i sól. Zagotować i zmniejszyć ogień. Do zupy dodać pastę ajvar i koncentrat pomidorowy.
Gotować pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania flaczki doprawić do smaku przyprawą do zup. Podawać z pieczywem.
Komentarze