Flaczki z kani z pastą ajvar

4 (1 ocen)

Pikantna wersja popularnej i lubianej zupy z grzybów.

Składniki:

  • 6 – 8 dużych kapeluszy kań,
    2 marchewki,
    pietruszka,
    jasna część dużego pora,
    3 ząbki czosnku,
    2 łyżki pasty ajvar,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    sól,
    pieprz,
    liście laurowe,
    ziele angielkie,
    majeranek,
    przyprawa do zup i sosów w płynie,
    bulion warzywny w kostce,
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki Pasty

Flaczki z kani z pastą ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, por oraz czosnek obrać i umyć . Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półtalarki, czosnek drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać połowę porcji masła, wrzucić warzywa , posolić i przesmażyć. Przełożyć do garnka.
  • 2. Kanie oczyścić, umyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i przesmażyć na reszcie masła, przełożyć do warzyw.
  • 3. Całość zalać wodą, dodać bulion warzywny, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, pieprz i sól. Zagotować i zmniejszyć ogień. Do zupy dodać pastę ajvar i koncentrat pomidorowy.
    Gotować pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania flaczki doprawić do smaku przyprawą do zup. Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować