Pomarańczowy kołacz wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mięciutki, pachnący cytrusami kołacz będzie pięknie prezentował się na stole wielkanocnym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki,
    200 – 250 ml lekko ogrzanego mleka,
    1/3 szklanki cukru,
    100 g rozpuszczonego przestudzonego masła,
    2 jajka,
    30 g drożdży,
    1 cukier waniliowy,
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
    szczypta soli,
    Dodatkowo – 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomarańczowy kołacz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn: drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru dokładnie rozrobić w garnuszku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • 2. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i kandyzowaną skórkę. Składniki wymieszać.
    Gdy drożdże podwoją swoją objętość przelać je do mąki i dodać pozostałe mleko, rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka.
    Całość wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulę i podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i szybko przerobić.
    Ciasto podzielić na trzy równe części i zrobić z nich długie wałki. Wałki połączyć na jednym końcu, zapleść w warkocz i zwinąć w okrąg.
    Ciasto przełożyć do dużej wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub ułożyć bezpośrednio na wysmarowanej blaszce do pieczenia.
  • 4. Kołacz posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Po tym czacie ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować