Pomarańczowy kołacz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn: drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru dokładnie rozrobić w garnuszku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i kandyzowaną skórkę. Składniki wymieszać.
Gdy drożdże podwoją swoją objętość przelać je do mąki i dodać pozostałe mleko, rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka.
Całość wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulę i podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i szybko przerobić.
Ciasto podzielić na trzy równe części i zrobić z nich długie wałki. Wałki połączyć na jednym końcu, zapleść w warkocz i zwinąć w okrąg.
Ciasto przełożyć do dużej wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub ułożyć bezpośrednio na wysmarowanej blaszce do pieczenia.
4.Kołacz posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Po tym czacie ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 minut.
Komentarze